Jan 2017
Studies hebben uitgemaakt dat woningen zonder een gasaansluiting meestal goedkoper uit komen. Een milieuvriendelijk alternatief is dan de warmtepomp. Wij gaan hieronder na op basis van verschillende onderzoeken of de warmtepomp of de gaswandketel het voordeligste is bij welk type woning.
Het is duidelijk: de warmtepomp wint het van de gasaansluiting: lagere kosten én goed voor het milieu!
Onderzoek heeft aangetoond dat er verschillen zijn in maandlasten en de totale kosten over een bepaalde periode (de Total Cost of Ownership, of TCO) tussen een woning die nog met een gasketel wordt gebouwd en een woning zonder gasaansluiting, die verwarmd wordt met een warmtepomp.
Uitkomst van een onderzoek heeft aangetoond dat het financieel lonend is om een warmtepomp te installeren in o.a. nieuwbouwwoningen. De TCO over een periode van 30 jaar van de warmtepompvarianten is lager dan de gasvarianten. Dit geldt voor zowat alle woningtypes.
Wanneer de TCO over een kortere periode (15 jaar) bekeken wordt, zorgen warmtepompen in “grondgebonden” woningen ervoor dat de kosten ook altijd lager zijn dan in de gasreferentie.
De enige uitzondering is bij appartementen. Hier is de TCO over 15 jaar bijna in alle gevallen lager, maar niet altijd. Het is met name het geval bij appartementen met een klein vloeroppervlak én wanneer de subsidie op warmtepompen wegvalt.
Hieruit kunnen we afleiden dat – rekening houdend met de huidige energietarieven en de actuele kostprijzen van de installaties – warmtepompen in nieuwbouwwoningen tot een lagere kost leiden dan gasketels.
Algemeen kan gesteld worden dat hoe hoger het energieverbruik (dus hoe groter de woning), hoe meer het loont om een warmtepomp te installeren. Uit analyses blijkt dat het voordeel voor de vrijstaande woning groter is dan voor de tussenwoning.
Heb je heel wat energieverbruik? Dan lijkt de meest economische keuze een lucht-water warmtepomp. Deze is laag in aankoop, zorgt voor een aanzienlijke verlaging op vlak van E-peil binnen de EPB-verslaggeving en een lucht-water warmtepomp wordt ook aanzien als hernieuwbare energie.
Wenst u meer te weten over de aandachtspunten van een warmtepomp binnen de EPB-verslaggeving? Lees er hier meer over.
Bron: www.stedin.net