Aug 2024
De Vlaamse regelgeving omtrent de Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB) van gebouwen ondergaat per 1 oktober 2024 ingrijpende veranderingen. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) introduceert strengere regels die gericht zijn op het terugdringen van hernieuwingsaangiften en het verbeteren van de kwaliteit van de aangiften. Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van deze wijzigingen en hun impact op de voorlopige EPB-aangifte.
De Voorlopige EPB-aangifte werd ingevoerd om bouwers en verbouwers de mogelijkheid te bieden om kort na de oplevering van een gebouw, binnen een termijn van 12 maanden, controles en aanpassingen door te voeren voordat de definitieve EPB-aangifte wordt ingediend. Deze voorlopige aangifte speelt een cruciale rol in het waarborgen dat gebouwen voldoen aan de energieprestatie-eisen, waardoor boetes kunnen worden vermeden en extra voordelen, zoals belastingverminderingen, kunnen worden behaald.
Hoewel de Voorlopige EPB-aangifte een waardevol instrument is, blijkt in de praktijk dat deze vaak niet wordt gebruikt zoals bedoeld. VEKA heeft vastgesteld dat in veel gevallen zowel de voorlopige als de definitieve aangifte op dezelfde dag worden ingediend, wat aangeeft dat er geen of onvoldoende tijd is genomen voor de noodzakelijke controles en besprekingen. Dit leidt tot een toename van hernieuwingsaangiften, wat het VEKA nu wil aanpakken.
Vanaf 1 oktober 2024 wordt het principe ‘ingediend = ingediend’ strikt gehanteerd. Dit betekent dat het indienen van de definitieve EPB-aangifte veel meer gewicht krijgt, en hernieuwingsaangiften alleen nog in zeer beperkte en specifieke situaties worden toegestaan.
De nieuwe regelgeving is ontworpen om misbruik van de Voorlopige EPB-aangifte te voorkomen. Hernieuwingsaangiften voor bijkomende investeringen of om tekortkomingen te corrigeren na de definitieve indiening, zullen niet langer worden toegestaan. Dit geldt ook voor dossiers ouder dan vijf jaar. VEKA wil hiermee waarborgen dat alle controles en noodzakelijke aanpassingen vóór de definitieve indiening worden uitgevoerd.
De wijzigingen betekenen dat bouwers, verbouwers en EPB-verslaggevers zorgvuldiger moeten omgaan met de voorlopige aangifte. Er moet meer aandacht worden besteed aan het controleren van de energieprestatiecijfers en het uitvoeren van eventuele aanpassingen voordat de definitieve aangifte wordt ingediend. Dit maakt het proces niet alleen efficiënter, maar helpt ook om de kwaliteit van de aangiften te verhogen en de noodzaak voor hernieuwingsaangiften te verminderen.
De Voorlopige EPB-aangifte is een eerste versie die binnen 12 maanden na oplevering wordt ingediend, waarbij je de tijd hebt om eventuele fouten te corrigeren en aanpassingen door te voeren. De definitieve EPB-aangifte is de definitieve versie die officieel wordt ingediend en waarmee je de uiteindelijke energieprestaties van het gebouw vastlegt.
Onder de nieuwe regels vanaf 1 oktober 2024, zal het corrigeren van fouten na de definitieve indiening veel moeilijker zijn. Hernieuwingsaangiften worden alleen nog in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Het is daarom cruciaal om alle fouten te identificeren en corrigeren tijdens de voorlopige fase.
Ja, je kunt nog steeds in aanmerking komen voor premies, deze premies moeten worden aangevraagd op basis van de energieprestaties zoals vastgelegd in de definitieve EPB-aangifte. Het is daarom belangrijk om tijdens de voorlopige fase te overwegen of extra investeringen zoals zonnepanelen de moeite waard zijn om in aanmerking te komen voor deze voordelen, deze kunnen immers niet meer worden toegevoegd aan de definitieve EPB-aangifte.
Wij kunnen je helpen met het indienen van uw EPB aangifte binnen de vooropgestelde deadline. Aarzel dus niet om contact op te nemen.