fbpx

Verstrenging van het S-peil in 2021: S31 naar S28

Jul 2019

Vanaf 2021 wordt het minimale S-peil van een bouwproject verlaagt van S31 naar S28. Energiedeskundigen toonden aan dat een S-peil van S31 relatief gemakkelijk te verwezenlijken is. S28 daartegenover wordt wel een serieuze uitdaging en zou wel eens voor problemen kunnen zorgen.

S31: gemakkelijk te behalen ondanks vele kritiek

Aannemers en architecten hadden eerst veel kritiek bij de invoer van het S-peil. De belangrijkste redenen waren de hogere investeringskosten en het ingewikkeld karakter van de nieuwe wetgeving. Velen beweerden ook dat het behalen van S31 zeer moeilijk is en de extra investering niet opweegt tegen de uiteindelijke energiebesparing.

Energiedeskundigen deelden onlangs in een persbericht dat dit toch niet het geval is. Volgens OVED, de beroepsvereniging voor energiedeskundigen met 320 aangesloten leden-bedrijven, is de S31-peileis vrij gemakkelijk te behalen. Ook zijn de bijkomende inspanningen om deze eis te behalen vrij beperkt. Uitzonderingen hierop zijn grote vrijstaande villa’s met veel glas, smalle dakappartementen en penthouse-appartementen.

 

Echte uitdaging S-peil volgt pas in 2021

Het OVED heeft wel zijn bedenkingen van het strengere S-peil in 2021. Vanaf dan wordt S31 verstrengd naar S28. De vraag rijst of deze strengere energiemaatregelen uiteindelijk wel nog kostenefficiënt zijn. S28 zou kunnen zorgen voor problemen in vele bouwprojecten. Er wordt nu onderling overlegd tussen alle betrokken partijen of deze eis niet versoepeld moet worden.

Heb je vragen over de steeds strenger wordende energiemaatregelen of zoek je een geschikte EPB-verslaggever? Hiervoor kan je altijd terecht bij MijnEPB. Neem gerust een kijkje op onze website voor meer informatie of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://financialregnews.com/nafcu-supports-bill-regulate-property-assessed-clean-energy-loans/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be