fbpx

de 2% uitzonderingsregel

Aug 2015

Uitzonderingsregel EPB

Er hoeft niet altijd aan alle eisen voldaan te worden op vlak van isolatie. Zo kan het toch aanvaardbaar zijn dat een buitendeur of koepel niet hoeft te voldoen aan de opgelegde eisen voor maximale U-waarde of minimale R-waarde. Deze uitzondering wordt opgenomen onder de 2% regel.

 

Geldigheid van de 2% uitzonderingsregel

De regel is enkel van toepassing op nieuwe schildelen (muren, daken, vloeren, ramen, poorten …) die worden beschouwd als een verliesoppervlakte.

Voor deze schildelen wordt een uitzondering aanvaard zolang het oppervlak minder is dan 2% van de totale verliesoppervlakte.

 

Niet altijd geldig

De 2% uitzonderingsregel is niet in elk geval geldig. Zo is deze niet geldig in volgende gevallen:

  • Niet geldig voor scheidingsmuren tussen woningen of appartementen.
  • Niet geldig voor de tussenvloer tussen appartementen
  • Niet geldig voor schildelen binnen het beschermd volume, dit zijn immers geen verliesoppervlaktes.

 

Berekening van de 2% regel

Er wordt een som gemaakt van alle verliesoppervlaktes van alle nieuwe (en vernieuwde) schildelen. Hierna wordt nagezien of alle schildelen voldoen aan de opgelegde maximale U-waarden of de minimale R-waarden. Indien er constructies zijn die hieraan niet voldoen, dan wordt gecontroleerd of het oppervlak van deze constructies kleiner zijn dan 2%. Zoja, dan volgt er geen boete. Indien het oppervlak groter is dan 2% dan wordt de volledige boete wel gerekend.

 

Binnendeur appartement

De 2% regel geldt bij een appartementsblok per appartement. Echter voor binnendeuren van appartementen gelden geen EPB-eisen. Er volgt dan ook geen boete indien de deuren niet voldoen aan de maximale U-waarde.

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be