fbpx

Wat mag u verwachten van een energiedeskundige?

Jun 2017

Wat mag u verwachten van een energiedeskundige?

Er is een verschil tussen een EPB (Energie Prestatie voor Binnenklimaat) en een EPC (Energie Prestatie Certificaat). Een EPB is verplicht sedert januari 2006, het EPC sedert 1 november 2008. Wil je weten wat het verschil is en wat een energiedeskundige voor u kan betekenen? Lees dan hier verder.

Energiedeskundige - MijnEPB

EPB (Energie Prestatie voor Binnenklimaat)

Elk gebouw – buiten enkele uitzonderingen – waarvoor sedert 1 januari 2006 een baanvraag wordt ingediend om te bouwen of verbouwen is verplicht om aan enkele eisen te voldoen. Dit heet dan “energetische voorwaarden” waaraan de woning moet voldoen. De oorzaak van deze EPB vereisten kent zijn oorsprong door het Kyoto-protocol (verminderen van de CO2-uitstoot). Het aanwerven van een EPB-verslaggever is dus aangewezen.

 

Wat doet nu een EPB-verslaggever?

Een EPB-verslaggever wordt meestal aangeraden door de architect, of het is de architect zelf die optreedt als EPB-verslaggever. Hij start met een (elektronische) startverklaring. Daarin staan de gegevens van de bouwheer en gegevens over het bouwproject. De verslaggever stelt een voorafberekening op. Op die manier kan hij vaststellen of de EPB-eisen gehaald kunnen worden. Hij moet kortom zorgen dat aan de vereisten voldaan wordt. Na de werken, wordt er nagegaan of de afgewerkte woning conform is aan de EPB-vereisten.

 

Dan het EPC zelf

Het EPC (EnergiePrestatieCertificaat) is een toepassing van een Europese Richtlijn. Het EPC is sedert 1 januari verplicht bij de verkoop van huizen en appartementen en sedert 1 januari 2009 ook voor huurwoningen. Het EPC wordt bij een verhuis meegegeven aan de volgende bewoner. Alleen een energiedeskundige type A mag een EPC toekennen. Gewoonlijk hebben deze personen een jarenlange expertise en hebben ook een opleiding gevolgd om een EPC toe te kennen. Er bestaan echter ook energiedeskundigen type B.

 

Energiedeskundig type A versus type B

Het verschil zit hem in de opleiding en procedures. Enkel een deskundige type A mag een EPC afleveren. Een deskundige type B voert energieaudits uit. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Door deze audit wordt advies gegeven op vlak van energiebesparende maatregelen.

 

De energieaudit

Een energieaudit bestaat in twee vormen: EPA en EAP.
EPA: staat voor EnergiePrestatieAdvies. Er wordt gekeken waar en hoe u het energieverbruik kan terugdringen. Dit alles wordt aangegeven in een EPA rapport.
EAP: staat voor EnergieAdviesProcedure. Het grote verschil is dat het bij een EAP gaat over een grondige doorlichting en u kan bovendien fiscaal voordeel aanvragen bij de Vlaamse Regering.

 

Ben u nog op zoek naar een energiedeskundige of EPB-verslaggever. Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende offerte.

 

 

Foto: eficiencia-energetica

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be