fbpx

Vlaanderen investeert in nieuwe warmtetechnologie met zonnespiegels

Mar 2020

Vlaanderen investeert binnenkort een klein miljoen euro in nieuwe duurzame technologie met zonnespiegels. Deze groene warmtetechnologie bestaat momenteel nog niet in ons land, maar toch bevat deze veel potentieel. De bedoeling is uiteindelijk om de geproduceerde hoogwaardige warmte-energie te kunnen inzetten in industriële processen. Eind 2019 zouden de eerste proefinstallaties werkzaam moeten zijn.

Vlaanderen blijft innovatief met productie van duurzame energie

De opdracht van de Vlaamse regering is om hernieuwbare energie te bevorderen, aldus Minister van Energie Bart Tommelein. Met ander woorden, we moeten dus ook kansen geven aan nieuwe technologieën. In 2019 start de regering een project op met een nieuwe technologie die hoogwaardige warmte-energie kan leveren. Hierbij gebruiken ze zogenaamde zonnespiegels. In deze zonnespiegels (parabolische spiegels) concentreert het zonlicht en loopt de temperatuur zeer hoog op. De geproduceerde warmte wordt dan op zijn beurt ingezet in  industriële processen.

In dit project bouwen ze drie proefinstallaties, telkens op een andere locatie. Elke installatie, die hetzelfde vermogen zal leveren, wordt getest voor een andere toepassing. Op die manier wil men snel expertise vergaren om vervolgens in de toekomst nog meer en betere installaties met zonnespiegels te kunnen plaatsen. De eerste proefinstallaties komen in Genk, Antwerpen en Oostende.

Zonnespiegels dragen bij aan een groen en duurzaam milieu

Het project kost een slordige 1,5 miljoen euro, waarvan de Vlaamse regering 819.000 euro voor zijn rekening neemt. Eind 2019 zouden de 3 installaties operationeel moeten zijn. Deze moeten minimaal 18.900 Megawattuur produceren gedurende de eerste 15 jaar. Uiteindelijk wil de regering de productie van groene energie promoten en nieuwe technologieën een duwtje in de rug geven. Daarnaast creëren ze ook nog heel wat nieuwe en duurzame arbeidsplaatsen.

Meer informatie over duurzame energieproductie vind je terug op onze website. Ben je op zoek naar een gekwalificeerd EPB, VC -of ventilatieverslaggever? Contacteer ons dan gerust voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: http://www.wattisduurzaam.nl/6185/energie-opwekken/zonne-energie/dag-en-nacht-zonnestroom-in-zuid-afrika-2-weken-lang/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be