fbpx

Hoe kies ik het beste warmteterugwinapparaat voor mijn ventilatie?

Nov 2019

In Vlaanderen is een ventilatiesysteem verplicht voor elke woning. Aangezien het opwarmen van koude ventilatielucht veel energie vergt, installeert men vaak een warmteterugwinapparaat. Hierbij wordt restwarmte van de afvoerlucht gebruikt om koude invoerlucht voor te verwarmen. Verschillende criterea zijn belangrijk bij de keuze van zo’n warmteterugwinapparaat.

 

Temperatuurrendement van een warmteterugwinapparaat

Bij de installatie van een terugwinapparaat is de belangrijkste eigenschap het rendement. Meestal kan je een rendement tussen de 70 en 90% behalen. Om een hoog rendement te behalen moeten de debieten van invoer en afvoer goed op elkaar afgestemd worden. In de praktijk komt vaak een overmaat van toevoer of afvoer voor, waardoor het rendement sterk zal dalen. Kortom, een goede balancering is dus noodzakelijk.

Aangezien je met een warmteterugwinapparaat energie bespaart, kun je hiervoor ook subsidies aanvragen. Uiteindelijk is het totale bedrag afhankelijk van het rendement. Daarom moet je verplicht het rendement bepalen volgens NBN EN 308.

Elektrisch energieverbruik van de ventilatoren

Vervolgens is het belangrijk om na te gaan hoe het zit met het verbruik van de ventilatoren. In een goed werkend ventilatiesysteem zijn deze ventilatoren automatisch aangestuurd. Hierdoor kan het systeem eventuele drukverschillen opvangen en het debiet van invoer en afvoer constant houden. Daarom verkiest men steeds vaker deze EC-motoren (elektronisch gecommuniceerde) boven de klassieke wisselstroommotoren (AC).

Nog een paar belangrijke tips

  • Een bypass zorgt ervoor dat je de warmteterugwinning in warme periodes kan stopzetten. Hierdoor verminder je het risico op oververhitting.
  • Een fijnfilter kan nuttig zijn om pollen en andere fijne stofdeeltjes uit de invoerlucht te verwijderen.
  • Kies voor een geluidsarme filter met minimale ventilatorsnelheid en trillingen. Eventueel kun je nog een geluidsdemper net na de ventilatiegroep plaatsen voor maximale geluidsdemping.

Tenslotte vind je nog meer informatie over ventilatietechnieken en andere energetische installaties onze website. Wij helpen je ook graag verder met een kwalitatieve ventilatie -of EPB-verslaggeving aan een zeer aantrekkelijke prijs. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://airflow.ie/heat-recovery-ventilation/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be