fbpx

Daglicht, bron van energie voor uw woning en uw lichaam

Jun 2017

Daglicht, bron van energie voor uw woning en uw lichaam

Natuurlijk zonlicht is essentieel voor een goed gevoel en een betere gezondheid. Studies wezen uit dat heel wat mensen zich gedurende de wintermaanden depressief en niet goed in hun vel voelen. Een tekort aan daglicht zou vaak aan de basis liggen van dit gevoel.

Daglicht - MijnEPB

Bioritme

Als biologisch wezen zijn we niet ingesteld op kunstlicht. Natuurlijk licht beïnvloedt ons dag- en nachtritme en daarmee ook alle processen in ons lichaam zoals de aanmaak van hormonen, vitamines, regeling lichaamstemperatuur,… Om het bioritme op peil te houden is voldoende daglicht dus noodzakelijk want tekorten gaan al snel gepaard met een slecht humeur, vermoeidheid en een lager concentratievermogen en dus minder goede werkprestaties.

 

Een juist evenwicht vinden

Wanneer kan er nu gesproken worden van voldoende licht binnenshuis en wanneer is er te veel? Een moeilijke oefening want tijdens de warmere maanden moet men in veel gevallen de zon weren om het binnenshuis niet al te warm te krijgen. Tijdens deze periode van het jaar krijgt men in de meeste gevallen voldoende daglicht voorgeschoteld doordat iedereen meer buiten vertoeft. Zonwering gebruiken is dus zeker niet slecht, integendeel.

 

Hoe regel je het daglicht binnenshuis

Zorgen voor meer licht binnenshuis kan op verschillende manieren. Zo kun je werken met dakramen, lichtkoepels of grotere ramen laten plaatsen. Maar anderzijds is het belangrijk te werken met goede zonwering die je tijdens de warmere maanden kunt gebruiken. Buitenzonwering is in de meeste gevallen het efficiëntst omdat het de zon niet toelaat de ramen te bereiken en er zo minimale opwarming kan ontstaan. Goede zonwering moet bovendien zorgen voor voldoende zon tijdens de wintermaanden en geen overdaad in de zomer. Hierbij komt nog eens het extra aspect dat het uitzicht zo veel mogelijk moet behouden worden en dat de zonwering geen riante investering mag worden.
Je voldoende laten bijstaan wanneer je zonwering gaat kiezen of alvorens bepaalde verbouwingswerken uit te voeren zal dus ook uw gezondheid ten goede komen.

 

Heeft u nog vragen over de plaatsing of de invloed van zonwering, neem dan gerust contact met ons op.

 

Foto: beterdoorbeeld.nl

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be