fbpx

Wat is een warmteverliesberekening?

Feb 2023

Wat is een warmteverliesberekening?

Een warmteverliesberekening is een berekening waarbij de hoeveelheid warmte die een gebouw verliest wordt berekend aan de hand van verschillende factoren zoals isolatie, ramen en deuren, en de oppervlakte van het gebouw. Deze berekening is belangrijk omdat het ons inzicht geeft in hoe energiezuinig een gebouw is en welke aanpassingen er nodig zijn om het energieverbruik te verminderen. De warmteverliesberekening wordt vaak uitgevoerd volgens de norm 12831, die de methodologie en eisen voor de berekening vastlegt.

Warmteverliesberekening volgens norm 12831

 

Waarvoor dient een warmteverliesberekening?

Een warmteverliesberekening volgens norm 12831 is een belangrijk instrument voor bouwers, architecten en energieadviseurs om de energieprestatie van gebouwen te bepalen. Deze berekening geeft aan hoeveel warmteverlies een gebouw heeft en welke maatregelen nodig zijn om het te verminderen. Dit is belangrijk om te weten omdat een lagere warmteverliezen betekent dat er minder energie nodig is om een gebouw te verwarmen, wat resulteert in lagere energiefacturen voor de bewoners. Bovendien kan een lage warmteverliezen bijdragen aan een betere binnenklimaat en een hogere vastgoedwaarde van het gebouw.

 

Warmteverliesberekening is verplicht binnen EPB

In Vlaanderen is het sinds 2021 verplicht om een warmteverliesberekening volgens norm 12831 op te maken voor nieuwbouw en grote renovatieprojecten. Dit is een belangrijke stap in de richting van energiezuinig bouwen en het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs.

 

Hoe een warmteverliesberekening bijdraagt aan een lager E-peil in de EPB-verslaggeving

Een warmteverliesberekening volgens norm 12831 is een essentieel onderdeel van de EPB-verslaggeving en kan ervoor zorgen dat het E-peil van een gebouw daalt. Deze berekening is een technische analyse van de warmte- en energiebalans van een gebouw, waarbij de warmteverliezen en -winsten van het gebouw worden geëvalueerd. De resultaten van de berekening kunnen worden gebruikt om te bepalen hoeveel energie een gebouw nodig heeft om te verwarmen en te koelen en om eventuele verbetermaatregelen te bepalen. Door een warmteverliesberekening uit te voeren, kunnen eigenaren en bouwheren ervoor zorgen dat hun gebouw voldoet aan de vereisten van de EPB-verslaggeving en een lager E-peil behaalt.

 

MijnEPB maakt warmteverliesberekeningen

MijnEPB is de juiste keuze voor een professionele warmteverliesberekening volgens norm 12831. Onze deskundige teamleden zullen ervoor zorgen dat uw E-peil daalt en u de best mogelijke resultaten behaalt. Laat ons u helpen om uw gebouw energie-efficiënter te maken en te voldoen aan de EPB-verslaggeving. Neem vandaag nog contact met ons op om een vrijblijvende offerte aan te vragen of uw warmteverliesberekening te laten opmaken.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be