fbpx

Plannen voor zonneboerderij op de Noordzee met drijvende zonnepanelen

Nov 2019

Om de energiedoelstellingen van 2020 te behalen worden steeds meer ambitieuze projecten voorgesteld. Een daarvan is het plaatsen van drijvende zonnepanelen op de Noordzee. Volgens staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer heeft de Noordzee potentieel om een echte zonneboerderij te worden.

Zonneboerderij met windmolens en zonnepanelen

Door de steeds groeiende nood aan hernieuwbare energie en de steeds minder beschikbare ruimte op het vasteland zijn we verplicht om richting de Noordzee te gaan denken. Ondertussen zijn al verschillende windmolenparken gebouwd voor de kust van Zeebrugge. Om deze ruimte nog beter te benutten wordt er volop nagedacht over het plaatsen van drijvende zonnepanelen.  Vanaf 2020 gaat het eerste proefproject van start, met de bedoeling om op termijn dit soort zonne-eilanden op grotere schaal in te voeren. Door het combineren van wind, golfslag -en nu ook zonne-energie kan de Noordzee een heuse zonneboerderij worden.

Verschillende voordelen

Het plaatsen van zonnepanelen op water i.p.v. het vasteland heeft ook verschillende voordelen. De zonnepanelen zijn niet zichtbaar vanop het vasteland en zouden ook een hoger rendement moeten hebben. Dit komt door de mindere bewolking boven de Noordzee en het koelend effect van water waardoor de zonnecellen beter functioneren dan op een dak waar de temperatuur al snel kan oplopen. Ook zullen de eilanden niet in de weg drijven in de routes van schepen. Ze worden enkel gebouwd op plaatsen waar schepen sowieso niet mogen varen. Dit concept passen ze al veelvuldig toe in China en zelfs bij onze noorderburen. De Noordzee speelt dus een cruciale rol in de energie-omslag van Vlaanderen.

Wil je meer te weten komen over nieuwe projecten omtrent duurzame energie? Neem gerust een kijkje op onze website voor meer info. Voor een gespecialiseerde EPB, VC -of ventilatieverslaggeving kun je ook bij ons terecht. Contacteer ons gerust voor advies op maat of een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.weforum.org/agenda/2017/06/china-worlds-largest-floating-solar-power/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be