fbpx

Zonneboilers en hun rendement. Hoe zit dat nu in elkaar?

Jan 2018

Zonneboilers en hun rendement. Hoe zit dat nu in elkaar?

Wat is en hoe werkt een zonneboiler? Dat is uiteraard de eerste vraag die we ons moeten stellen. Dit dient eerst uitgelegd vooraleer men bezint en eraan begint. Daarnaast bespreken we even het rendement van een zonneboiler, want statistieken tonen aan dit toch algemeen vrij onbekend is. Wil je meer weten over zonneboilers en of deze eventueel geschikt zijn voor jouw woning? Lees dan verder in dit artikel.

Zonneboilers-MijnEPB

Wat moet ik weten over zonneboilers?

Antwoorden op vragen zoals:
– Kan ik mijn woning wel verwarmen met een zonneboiler;
– Kan een zonneboiler gecombineerd worden met een bestaande warmte installatie;
– Wat is het verschil tussen zonnepanelen en een zonnecollector;
– Is er wel genoeg zon in België;
– Wat kost een zonneboiler;
– Hoe werkt een zonneboiler
– Enzovoort,
vindt u op deze website.

En dan hebben we het over het rendement

Kiest men voor hernieuwbare energie (warmtepompen, zonnepanelen, en dergelijke) dan moet je weten dat investeren in een zonneboiler op financieel vlak de meest laagdrempelige stap is. Toch bespaar je ongeveer 60% van de energie, nodig voor verwarming van water voor bad, douche en keuken. Praktisch bekeken is zo’n installatie vrij gemakkelijk te nemen. Het verschil in rendement ten opzichte van bijvoorbeeld zonnepanelen is per oppervlakte tot 4 keer meer met een zonneboiler. 1 m² zonnecollectoren haalt tot 500 kWh nuttige warmte uit de zon. Bovendien nemen deze zonnecollectoren relatief weinig plaats in op uw dak. Cijfers: voor een eengezinswoning is 5 m² oppervlakte genoeg om elk jaar 2.500 kWh elektriciteit te besparen.

Is mijn woning wel geschikt voor zonnecollectoren?

Je kan stellen dat praktisch elk dak geschikt is! Bovendien neemt een installatie relatief weinig plaats in. Belangrijk zijn bijvoorbeeld de oriëntatie, de hellingshoek en de oppervlakte van de collectoren doorslaggevend. Lijkt dat wat ingewikkeld? Neem gerust een kijkje op volgende website voor meer info. Je geeft simpelweg je adres in en daar helpen ze je verder op weg.

En dan de premies nog uiteraard

Ja. Je kan een premie krijgen. De investeringskost van een zonneboiler wordt snel terugverdiend. Naast de besparing op uw maandelijkse energiefacturen draagt ook de overheid zijn steentje bij. Indien de zonneboiler aan de vereiste kwaliteitsnormen voldoet kan je bij de verschillende overheden een premie aanvragen. Meer informatie omtrent de aanvraag van zo’n premie vind je hier.

Heb je interesse in dergelijke duurzame energiesystemen of zit je met vragen over uw eigen energieverbruik en hoe je energie kunt besparen? Surf dan snel naar www.mijnepb.be voor alle informatie.

Foto: https://www.consumentenbond.nl/duurzaam-consumeren/wat-is-een-zonneboiler

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be