Jun 2017
Het is zonneklaar. Zonnedakpannen zijn een alternatief voor de ondertussen gekende zonnepanelen. Ze zijn meer esthetisch en zijn er voor wie geen zonnepanelen op zijn dak wil gemonteerd zien. Zonnedakpannen zijn dakpannen met een geïntegreerd zonnepaneel. Zonnedakpannen hebben dus een mooier en fraaier uitzicht dan zonnepanelen. Naast voordelen zijn er uiteraard ook nadelen. We bespreken het hier.
Zonnedakpannen zijn dakpannen die zijn uitgerust met zonnepaneeltjes. Deze zonnepanelen zijn onderling verbonden met lussen (strings). Deze lussen worden naar de omvormer geleid. De omvormer op zijn beurt zorgt dan weer voor de omzetting van de opgewekte stroom naar wisselstroom. Men kan makkelijk nagaan welke zonnedakpan niet meer werkt doordat deze pannen afzonderlijk aan draden vastzitten. Op die manier kan men dus zien hoeveel stroom elke dakpan opwekt.
Het grootste voordeel is uiteraard het uitzicht. Een zonnedakpan wordt geïntegreerd in andere dakpannen en valt daardoor zo goed als niet op. Bijvoorbeeld bij keramische dakpannen – welke kleiner en lichter zijn – moeten er zo goed als geen aanpassingen gedaan worden aan het bestaande dak. Tot slot kunnen de zonnedakpannen aangesloten worden op de reguliere omvormers. Ze hebben een levensduur van 20 à 30 jaar.
Een niet te miskennen nadeel is de prijs. Uw dak vol leggen met zonnedakpannen in plaats van zonnepanelen kost u al direct 2 tot 3 keer meer. Ook de terugverdientijd speelt mee. Voor zonnepanelen is dit ca. 7 jaar. Voor zonnedakpannen is dat al snel tot 20 jaar.
Waar zit nu het prijsverschil in? De grootste meerkost zijn vooral de installatiekosten. Behalve wanneer de installatie samen valt met nieuwbouw of een noodzakelijke vernieuwing van het dak, moeten er aan het bestaande dak aanpassingen gebeuren. Bij zonnepanelen worden deze “gewoon” op het bestaande dak gemonteerd. Naast de hoge installatiekosten, zijn zonnepannen ook minder efficiënt. Een zonnepaneel beslaat zo goed als heel het oppervlak van het dak. Een zonnedakpan bevat slechts een klein geïntegreerd zonnepaneeltje, waardoor er veel minder oppervlak wordt benut. Tot slot kan nog aangehaald worden dat bepaalde types zonnedakpannen moeite hebben met het afvoeren van warmte. Dit heeft dan weer een nadeel bij warm weer omdat dit de stroomopbrengst vermindert.
Twijfelt u nog over de aankoop van zonnepanelen of zonnedakpannen? Onze energieprofessionals kunnen u zeker en vast bijstaan met raad en daad. Neem daarom contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. U kan ook altijd onze andere artikels over zonnepanelen lezen.
Foto: theoptimist.nl