fbpx

Hoe tocht en kou in uw woning weren?

Nov 2017

Weg met tocht en kou in uw woning

Nu de dagen stilletjes aan kouder worden, staan we even stil bij het feit dat sommige huizen niet goed verwarmd kunnen worden. Vaak is dit te wijten aan tocht en kou. Tocht is een combinatie van een te lage temperatuur en langsstromende lucht. Meestal komt tocht binnen via kieren, gaten of slecht sluitende ramen en deuren. Maar ook bij woningen waar onvoldoende isolatie aanwezig is of de beglazing nog uit enkel glas bestaat kan er vaak een koud gevoel heersen. In dit artikel leest u hoe u tocht en koude kunt weren uit uw huis.

 

tocht en kou in uw woning MijnEPB

Checklist tegen kou

Hebt u het gevoel dat er vaak tocht binnensluipt in uw huis. Of krijgt u de living of badkamer nooit op de gewenste temperatuur? Dan is het aangewezen om een aantal punten te checken zodat u kunt nagaan waar het probleem juist zit:

  • Zijn ramen en deuren voorzien van een degelijke tochtwering?
  • Hebt u nog enkel glas of is er dubbele of hoogrendementsbeglazing voorzien?
  • Zijn de aanwezige ventilatieroosters hoger dan 180cm boven de vloer geplaatst?
  • Zijn uw dak, gevel en vloer voorzien van voldoende isolatie?
  • Is de inblaassnelheid van de ventilatie niet te hoog?
  • Is er bij uw nieuwbouwwoning of renovatie een ventilatie-prestatie keuring uitgevoerd?

Wanneer u deze punten nagaat in de woning, dan zult u snel merken op welk vlak er verbeteringen kunnen aangebracht worden. Sommige problemen brengen een grote kost met zich mee indien u deze wenst op te lossen, andere problemen zullen sneller en met weinig moeite kunnen aangepakt worden.

 

De juiste verwarming

Wanneer uw huis nooit de gewenste temperatuur kan halen, dan ligt de oorzaak ook vaak bij de verwarmingsinstallatie. Hier moet dus gekeken worden of de CV ketel of andere verwarmingsbron passend is voor het rendement dat moet behaald worden. Een erkende installateur zal hier zeker en vast bij kunnen helpen.

 

Welke soort beglazing

Een gevel bestaat uit 10 tot 40 procent glas. Een grote oppervlakte dus waarlangs ook heel wat warmte verloren kan gaan. Dubbele beglazing heeft inmiddels al plaats moeten ruimen voor hoogrendementsbeglazing en drievoudig glas. Ook de raamprofielen kregen een totale make-over om ervoor te zorgen dat tocht en warmteverlies geen kans meer hebben. Wie energiezuinig wil bouwen moet dan ook zeer strenge voorwaarden volgen, waaronder plaatsing van de vereiste beglazing. De lat wordt echter steeds hoger gelegd, waardoor fabrikanten van ramen en profielen niet anders kunnen dan te blijven vernieuwen en innoveren. Enkel op die manier kunnen ze blijven voldoen aan de stijgende normen die jaar na jaar opgelegd worden.

 

Vraagt u zich na het lezen van dit artikel af hoe het met u woning gesteld is? Via een blowerdoortest kan er snel worden nagegaan waar in een woning problemen zijn met de luchtdichtheid. Hoe beter deze is, hoe minder sterk een ongecontroleerde ventilatie vat heeft op het gebouw. Ongecontroleerde ventilatie leidt tot onnodig warmteverlies. Neem dus gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

 

 

Foto: healthawarenessforall.com

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be