fbpx

Rioolkeuring

Vlaanderen kampt met hoge risico’s op wateroverlast, droogte en hittestress. Het scheiden van afval- en regenwater is een belangrijke stap om hier weerbaarder tegen te worden. Een gunstige rioolkeuring waarborgt een juiste uitvoering van uw privéwaterafvoer. Daarnaast is het veelal verplicht bij nieuwbouw of renovatie. Hierdoor draagt u actief bij aan een waterbestendige en duurzame toekomst. Ontdek meer over het verbeteren van de wateromloop in Vlaanderen en lees in over de Blue Deal.

rioolkeuring rioleringskeuring

Wanneer?

Sinds 1 juli 2011 is het verplicht om een rioolkeuring te laten uitvoeren:

  • bij nieuwbouw of herbouw
  • wanneer u een bijkomende huisaansluiting of individuele zuivering (IBA) installeert
  • wanneer er een gescheiden riolering wordt aangelegd in uw straat (uitgezonderd indien er een keuringsattest is voor een bouw of herbouw van maximaal 5 jaar geleden)
  • nadat u herstellingen liet uitvoeren omdat u vooraf een niet-conform keuringsattest kreeg (herkeuring).

Sinds 2 oktober 2023 is een keuring ook verplicht indien

  • dit specifiek werd opgelegd door de gemeente en vermeld is in uw vergunning
  • zowel het regenweercircuit als het afvalwatercircuit grondig worden aangepast

De keuring kan ten vroegste uitgevoerd worden op het moment dat alle binnenleidingen en buitenvoorzieningen (regenwaterput, septische put, infiltratie- en/of buffervoorziening) aanwezig zijn. Het meest geschikte tijdstip voor deze inspectie is net voor de installatie van sanitaire voorzieningen, zoals wastafels, toiletten, bad, douche en keuken. Op dat moment kunnen we efficiënt de volledige leidingen controleren met behulp van een rookmachine. Bovendien kan u dan nog makkelijk aanpassingen doorvoeren mochten er onregelmatigheden worden ontdekt. Uiteraard kan de keuring ook na de installatie van sanitaire voorzieningen plaatsvinden.

Hoe verloopt de rioolkeuring?

Documenten

Voordat we de keuring kunnen uitvoeren, moeten er enkele documenten bezorgd worden:

  • De ingevulde inventaris (Aquaflanders/Vlario)
  • De omgevingsvergunning
  • Het asbuilt-plan van de riolering
  • Het hemelwaterformulier
  • Facturen van de regenwaterput, septische put, infiltratie- en/of buffervoorziening waar o.a. het volume op vermeld staat (indien van toepassing)

Vooraf wordt de zonering van het pand gecontroleerd, net als de specifieke vergunningsvereisten. Voor panden gelegen in een “collectief te optimaliseren buitengebied” zijn er extra maatregelen om rekening mee te houden.

De effectieve keuring

Ter plaatse starten we allereerst met een rondgang om na te gaan of het as-builtplan overeenkomt met de werkelijke situatie. Ook de grootte van de putten wordt bekeken. Belangrijk hierbij is dat alle putten vlot toegankelijk zijn voor de keurder.

We voeren een grondige test uit op het volledige regenweercircuit met een rookmachine, van de regenwaterafvoerpijp tot aan het huisaansluitputje. Verder onderzoeken we de toiletaansluitingen door ze te testen met rook of water om te controleren of ze correct zijn verbonden met de septische put. Ook de aansluitingen van de lavabo’s worden nauwkeurig gecontroleerd met water om te verifiëren dat ze zijn aangesloten op het afvalwatercircuit.

Het keuringsattest

Bij conformiteit wordt een keuringsattest afgeleverd, nodig voor de ingebruikname van uw aansluiting op de openbare riolering. Bij een non-conformiteit zal de keurder u laten weten wat er aangepast moet worden. Een nieuwe keuring zal dan nodig zijn om een conform keuringsattest af te leveren.

Offerte?

Wenst u graag offerte voor de rioolkeuring? Geef ons snel een seintje en ontvang een vrijblijvende offerte!

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be