Op basis van dit vooronderzoek maakt de archeoloog een archeologienota op. Hierin maakt hij of zij een inschatting van het archeologisch potentieel van het projectgebied. Daarnaast wordt ook gekeken naar de impact van de geplande werken op het bodemarchief. Ten slotte worden maatregelen voorgesteld om met de aanwezige archeologische resten om te gaan.
Indien het niet mogelijk is om het archeologische erfgoed te vrijwaren door bijvoorbeeld de bouwplannen of de uitvoeringswijze aan te passen, dan zal een archeologische opgraving geadviseerd worden. Heeft jouw terrein geen archeologisch potentieel of hebben de geplande werken geen impact op het bodemarchief, dan wordt het projectgebied vrijgegeven zonder verdere maatregelen.
- Archeoloog meldt archeologienota online aan
De archeoloog meldt de archeologienota via het digitaal archeologieportaal bij het agentschap Onroerend Erfgoed of de erkende onroerenderfgoedgemeente. Binnen een termijn van 15 kalenderdagen beslissen zij of ze akte nemen van de archeologienota en kan je de archeologienota bij jouw bouwaanvraag voegen. De vergunningverlenende overheid zal een voorwaarde opnemen in de omgevingsvergunning dat je de maatregelen uit de archeologienota moet uitvoeren voor de start van de werken.