fbpx

Onderzoek van barsten in uw woning – stabiliteitsingenieur

Nov 2021

Help! Ik heb barsten in mijn muren. Wat nu?

Je zit ongetwijfeld met heel wat vragen. Wat is de oorzaak van deze barsten? Zijn deze nieuw of zie ik die nu pas? Hoe los ik het op?

De belangrijkste vraag is echter of er een structureel probleem achter de oorzaak zit van de barst.

Onderzoek de barsten

Geen paniek. Barsten komen heel vaak voor in woningen. De meeste zijn onschuldig en relatief makkelijk te herstellen.  Om de oorzaak van de barsten te achterhalen gaan we op onderzoek. Zonder de oorzaak te kennen van de barst kunnen we deze niet aanpakken.

Scheuren of barsten in muur - stabiliteitsingenieur - MijnEPB

 

 

Wat is de oorzaak van de barst?

Barsten kunnen heel veel oorzaken hebben. Dit gaat van grondverzakkingen, onvoldoende ondersteuning, spatkrachten die niet opgevangen worden, balken die ondergedimensioneerd zijn, een veranderend grondwaterniveau, uitdroging van de ondergrond die zorgt voor krimp waardoor de woning verzakt, zwaar verkeer die zorgt voor trillingen… Er kunnen honderden oorzaken zijn. In een aantal situaties vormt een combinatie hiervan de oorzaak van de scheuren.

Het is slechts in weinig gevallen mogelijk om zelf de juiste oorzaak te achterhalen. Hoe krijg je dan wel zekerheid?

Scheuren of barsten in tegelvloer - stabiliteitsstudie - MijnEPB

 

Haal er een stabiliteitsingenieur bij

Schakel een expert in op vlak van barsten. Zo weet je onmiddellijk hoe zorgwekkend deze is en wat de prioriteit van herstel is. Ook adviseert hij de juiste oplossing voor het type barst die zich voordoet.

Stel dit niet uit! Laat een ingenieur langskomen.

Heb je een actieve barst, dan kan de situatie enkel verslechteren. Deze verbetert nooit. Ook de kosten om de barsten te herstellen worden alleen maar duurder. Hoe klein de oorzaak ook is, deze kan zeer grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van de woning.

 

Zinvol om scheurmeters te plaatsen op de barsten?

Wanneer men niet weet hoe lang een barst reeds aanwezig is of men vreest dat het scheuren zich nog verderzet, dan is het in sommige gevallen aangewezen om scheurmeters te plaatsen. Onze ervaring leert ons dat slechts bij 10% van de scheuren de scheurmeters effectief een meerwaarde kunnen betekenen.

Scheuren of barsten in aansluiting muur op dak - Stabiliteitsstudie - MijnEPB

Wat doet de stabiliteitsingenieur?

  • Werfbezoek: We komen langs om de barsten effectief vast te stellen. Zo krijgen we een beeld van de concrete situatie.
  • Foto’s: We nemen foto’s en stellen vast wat voor type barst we zien.
  • Oorzaak: We gaan na wat aan de oorsprong kan liggen van het optreden van deze barsten.
  • Historisch bodemonderzoek: Onderzoek van de bodem via de databank DOV Vlaanderen. We doen opzoekingswerk in de geologische kaarten, gaan na of er sonderingen zijn in de buurt. Verder controleren we snedes van de grondmechanische kaarten en een interpretatie van de bodem ifv het probleem.
  • Verslag: We vatten alles samen in een duidelijk en overzichtelijk verslag.

Op deze manier krijg je een beeld van de huidige stand en de mogelijke oorzaken.

 

 

Ik wens een onderzoek door een stabiliteitsingenieur

Neem dan contact op met ons. De snelste manier is door het contactformulier in te vullen. Zo hebben we onmiddellijk alle gegevens. Mocht je plannen hebben, stuur deze zeker mee.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be