fbpx

BEN = Bijna energieneutraal

Jan 2015

BEN = Bijna energieneutraal

Tegen 2020 moeten alle nieuwbouwwoningen een E-peil van 30 halen. Iedereen die dit nu reeds haalt of nastreeft wordt een BEN-voorloper genoemd. Als studiebureau of architect kan je een BEN-label aanvragen (net zoals MijnEPB en Moduul voorlopers zijn). Onlangs werd het 500ste BEN-label uitgereikt.

BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Bovendien halen ze hun energie uit hernieuwbare bronnen. Vandaar de naam BEN: bijna-energieneutraal. Vanaf 2021 mag in Europa alleen nog volgens die standaard gebouwd worden.

 

BEN ik verplicht?

Het E-peil voor woningen zal de komende jaren geleidelijk aan verstrengen, tot in 2021 de E-peileis voor bouwaanvragen E30 wordt. Bijna de helft van de kandidaat-bouwers wil vandaag al volgens deze principes bouwen. Er zijn immers tal van voordelen aan verbonden:

  • financiële tegemoetkoming ter aanmoediging. De initiële meerkosten van 5 tot 10% worden al grotendeels gecompenseerd met een premie van de netbeheerder van minstens 1800 euro en gedurende 5 jaar 100% korting op de onroerende voorheffing, wat een extra voordeel van gemiddeld 1000 euro/jaar betekent;
  • een leven lang een zeer lage energiefactuur;
  • interessantere leenvoorwaarden, dankzij het BEN-krediet;
  • de waarde van de woning: die blijft (ook later) concurrentieel met nieuwbouw vanaf 2021;
  • meer comfort door minder warmteverlies en minder tocht;
  • de milieuwinst. Niet minder belangrijk is dat dankzij deze principes ook het milieu wordt gespaard.

EPB

MijnEPB heeft tal van BEN-projecten lopen. Vraag ons dus zeker naar meer info voor uw project!

Ook op batibouw zal er handig worden ingespeeld op de mensen die bijna energieneutraal willen bouwen, zo zal er dit jaar een BEN-parcours worden uitgestippeld.

Een lijst met alle BEN-voorlopers kunt u hier terugvinden: BEN-voorlopers.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be