fbpx

Grootste Smartgrid van Europa komt in Rotterdam

Nov 2018

Grootste Smartgrid van Europa komt in Rotterdam

In Rotterdam wordt het grootste Smartgrid van Europa gebouwd. Een Smartgrid is een  slim elektriciteitsnet dat het makkelijker maakt om vraag en aanbod van stroom beter op elkaar af te stemmen. Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn t.o.v. een klassiek elektriciteitsnet lees je verder in dit artikel.

 

Smartgrid-MijnEPB

 

Op zoek naar een controleerbaar evenwicht

Vroeger was het antwoorden op de elektriciteitsvraag vrij eenvoudig. Als de energiebehoeften van de verbruikers toe- of afnamen, dan konden we het geproduceerde volume daaraan aanpassen. In de laatste jaren wordt onze elektriciteit steeds vaker zelf geproduceerd, aan de hand van hernieuwbare energiebronnen. Dit worden variable bronnen genoemd. Door deze variabele bronnen wordt het steeds moeilijker om een controleerbare evenwicht te vinden tussen vraag en aanbod. Een mogelijke oplossing hiervoor is het gebruik van een Smartgrid.

Wat is een Smartgrid en wat zijn de voordelen?

Smartgrids, ook wel slimme netten genoemd,  zijn uitgerust met talloze sensoren die gegevens verzamelen en communiceren. Door deze communicatie kan er veel beter ingespeeld worden op bepaalde toestanden en kan er vanop afstand ingegrepen worden bij eventuele problemen.  Een Smartgrid wordt gekemerkt door volgende voordelen t.o.v. een klassiek elektriciteitsnet:

  • Kan zeer flexibel inspelen op schommelingen in productie en afname van elektriciteit
  • Zeer betrouwbaar systeem waarbij storingen veel beter worden opgevangen
  • Het beter beheer leidt automatisch tot besparingen
  • Toegankelijk voor alle energiebronnen

In Rotterdam worden momenteel 20.000 huishoudens en bedrijven aangesloten op zo’n Smartgrid. Het doel is om dit net dan stapsgewijs uit te breiden, om tegen 2050 volledig energieneutraal te worden.

Ben je geïnteresseerd in dergelijke energiesystemen of heb je vragen over uw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Neem gerust een kijkje op onze website voor meer informatie en contacteer ons voor advies op maat.

Foto: https://www.rijnmond.nl/nieuws/155426/Rotterdam-krijgt-grootste-smart-grid-van-Europa

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be