fbpx

Conditiemetingen voor een objectieve beoordeling van uw gebouw

Dec 2017

Conditiemetingen voor een objectieve beoordeling van uw gebouw

Conditiemetingen voor gebouwen werden recent ontwikkeld om de technische staat van een gebouw of infrastructuur objectief te meten. Dit gebeurt volgens de NEN 2767-norm. Hierbij word de conditie van een gebouw, terrein of installatie objectief bepaald a.d.h.v. vastgelegde meet -en registreermethoden. Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan verder in dit artikel.

Conditiemetingen-MijnEPB

 

Hoe gaat zo’n conditiemeting precies in zijn werk?

Een conditiemeting wordt uitgevoerd door een gecertificeerd inspecteur. Deze stelt van alle elementen in het gebouw de eventuele gebreken vast. Van deze gebreken wordt ook de precieze omvang en intensiteit ingeschat. Deze intensiteit wordt beoordeeld met een cijfer tussen 1 (zeer goed) tot 6 (zeer slecht). Algemeen wordt aanvaard dat een score van 3 voldoende is. Uiteindelijk worden alle scores samengevat in een getal. Deze score geeft dan de algemene staat van het volledige gebouw weer.

Het nut van conditiemeting

De onderhoudskosten van een gebouw bepalen een belangrijk deel van het onroerend goed. Mensen die ervaring hadden met het opstellen van onderhoudsplanningen konden vaststellen dat voor eenzelfde gebouw of infrastructuur soms heel uiteenlopende onderhoudsmaatregelen aanbevolen worden. Vaak bleken inspectieresultaten ook niet consistent te zijn, vooral wanneer verschillende inspecteurs werden ingezet. Het werd dus hoog tijd om een objectief registratiesysteem te ontwikkelen dat transparante, eenduidige en reproduceerbare resultaten geeft.

Handige tool

Conditiemeting biedt beheerders, zaakvoerders en onderhoudstechnici een handige tool aan om betere beslissingen te nemen op vlak van toewijzingen van specifieke budgetten. Men krijgt een cijfer te zien dat uniform is en geen subjectieve informatie bevat. Aan de hand hiervan kan men dus perfect bepalen hoeveel onderhoudsgeld men voor welk gebouw of project moet vrijmaken. Verder kan de score van een conditiemeting ook gebruikt worden bij de prijsbepaling van een verhuur of verkoop.

Wens je meer te weten te komen over kwaliteitssystemen voor gebouwen of heb je vragen over de conditie van uw eigen woning? Surf dan snel naar www.mijnepb.be voor meer informatie.

Foto: http://www.rensinkbv.nl/zakelijk/inspecties/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be