fbpx

Het verschil tussen kWh en KWp bij zonnepanelen

Sep 2017

Wat is het verschil tussen kWh en kWp bij de opbrengst van uw zonnepanelen?

Als EPB-verslaggever krijgen we vaak opmerkingen over het vermogen van fotovoltaïsche zonnepanelen. Een van de redenen hiervoor is dat op de officiële eindaangifte andere eenheden worden weergegeven dan degene die u aan uw EPB-verslaggever hebt bezorgd. Daarom zetten we alle gebruikte termen en eenheden met betrekking tot zonnepanelen en zonnecollectoren in dit artikel op een rij.

Wist je dat...

MijnEPB werkt met een commissiesysteem? Beveel ons aan bij je vrienden en word onze ambassadeur! Wanneer je contactpersoon de offerte bevestigt onvang je van ons 4% commissie.

Het piekvermogen: Wp

Elk fotovoltaïsch zonnepaneel wekt elektriciteit op. De hoeveelheid elektriciteit is afhankelijk van de sterkte van de zonnestraling maar ook van de eigenschappen van het geplaatste paneel. Sommige panelen zijn namelijk performanter dan andere. Deze eigenschap wordt uitgedrukt aan de hand van het maximaal vermogen, ook wel piekvermogen genoemd. De eenheid hiervoor is Wp, ofwel watt piek. Een standaard zonnepaneel heeft een vermogen van 260 tot 290 Wp, een zonnepaneel met een hoog vermogen haalt 320 tot 350 Wp.

Het piekvermogen vullen wij in samen met de apertuuroppervlakte van de panelen, de helling en de oriëntatie in tijdens de EPB-berekening.

verschil tussen kWh en kWp_MijnEPBzonnepanelen software_MijnEPB

Bij een zonnecollector is er geen piekvermogen vermeld. Daar is de oppervlakte van de geplaatste panelen belangrijk. Eén klassiek paneel heeft een oppervlakte van 2 tot 2,5 m².

Het verschil tussen kWh en kWp

De verwarring komt voornamelijk voor wanneer de eenheid kWp – voluit kilowatt piek – wordt gebruikt. 1 kWp komt overeen met 1000 Wp, net zoals 1 kg gelijk is aan 1000g. De eenheid kWh – voluit kilowattuur – is geen vermogen, maar duidt op het verbruik van of de opbrengst aan elektriciteit over een bepaalde periode.

In de eindaangifte – de officiële documenten die u als bouwheer krijgt bij het afronden van het dossier – wordt een jaarlijkse opbrengst van de voorziene zonnepanelen vermeld. De opbrengst wordt uitgedrukt in kWh net zoals het verbruik op de elektriciteitsmeter in uw woning. Velen verwarren de vermelde waarde in kWh echter met het eerder vermelde piekvermogen kWp. De waarde voor de elektriciteitsopwekking in kWh ligt traditioneel iets lager dan het geïnstalleerd piekvermogen waarom sommige klanten vermoeden dat een te laag vermogen werd ingevuld…

Het vermogen van de omvormer

Het totaal piekvermogen aan zonnepanelen is dus bepalend voor het EPB-dossier. Maar in realiteit is de periode dat alle geplaatste panelen gelijktijdig hun piekvermogen leveren heel erg klein. Daarom wordt zeer vaak gekozen voor een omvormer met een lager maximaal vermogen te plaatsen. In praktijk bespaart u zo op de aankoop van de omvormer en ligt de opbrengst nauwelijks lager. De maximale ogenblikkelijke opbrengst is dan wel gelijk aan het maximaal vermogen van de omvormer.

Wenst u nog meer te weten over zonnepanelen neem gerust een kijkje verder op onze website voor meer artikels.

Foto: dgem.nl

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be