fbpx

Vlaamse dakisolatie norm actief vanaf 2015

Oct 2014

De dakisolatienorm treedt in werking op 1 januari 2015. Geleidelijk aan zal het ontbreken van dakisolatie zwaarder doorwegen op de globale beoordeling van de woningkwaliteit. Hierdoor zal vanaf 2020 de afwezigheid van dakisolatie volstaan om een woning ongeschikt te laten verklaren, waardoor ze ook niet meer verhuurd mag worden. Er wordt best niet gewacht met isoleren want nu nog maximaal beroep gedaan kan worden op premies en fiscale voordelen.

 

Dakisolatie verplicht?

Deze norm is van toepassing op alle woongebouwen, dus ook op appartementen en huurwoningen. Enkel kamers worden voorlopig vrijgesteld.

Als het dak van een appartementsgebouw niet voldoet aan de vastgestelde minimumnorm, zullen alle appartementen in het gebouw vanaf 1 januari 2015 evenveel strafpunten krijgen. Het dak is immers een gemeenschappelijk deel van het appartementsgebouw en gebreken aan de gemeenschappelijke delen worden doorgerekend aan alle woningen in het gebouw. Dat betekent dus dat een appartement op het gelijkvloers eveneens strafpunten krijgt als blijkt dat het appartement onder het dak onvoldoende dakisolatie heeft en dit ongeacht de eigendomssituatie.

 

Controle dakisolatie

Als minimumnorm wordt een R-waarde voor de dakisolatie (of zoldervloerisolatie) van 0,75 m² K/W genomen. Dit komt overeen met 3 à 4 cm dakisolatie. Die norm geldt zowel voor een woning die u als eigenaar zelf bewoont als voor een woning die u verhuurt.

Vanaf 1 januari 2015 zal men bij een woningonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder) strafpunten toekennen als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt u daarvoor een beperkt aantal strafpunten.

Vanaf 1 januari 2020 krijgt u onmiddellijk 15 strafpunten als uw woning bij een woningonderzoek niet aan de dakisolatienorm voldoet. Vanaf 15 strafpunten wordt uw woning ongeschikt verklaard. U mag de woning dan niet meer verhuren of zelf bewonen.

 

Overzicht strafpunten

Een overzicht van de strafpunten die zullen worden toegekend. Vanaf 15 punten kan een woning ongeschikt worden verklaard.

Vlaamse dakisolatie norm

Alle informatie over de Vlaamse dakisolatienorm kan je hier terugvinden: VEA Vlaamse dakisolatienorm

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be