fbpx

Waterstof: De toekomst van hernieuwbare energie?

Mar 2019

Tot nu toe is de meest efficiënte manier om energie op te slaan het gebruik van lithiumbatterijen. Een belangrijke beperking van deze batterijen is dat we deze niet op zeer grote schaal kunnen toepassen. Waterstof zou hier een goede oplossing kunnen bieden. Zou waterstof hét antwoord kunnen zijn voor opslag van hernieuwbare energie?

Waterstof als schone en hernieuwbare energiebron

Vroeger won men waterstof uit aardgas. Nu gebruikt men echter geavanceerde technieken om dit gas te winnen uit zonne-energie en windenergie. Ze gebruiken de energie voor het aansturen van een elektrolyseproces. Hierbij wordt water gesplitst en krijg je hernieuwbare waterstof. Dit gas kan vervolgens opgeslagen worden en later ingezet worden als schone energiebron. Bij de verbranding van waterstof krijg je namelijk enkel water als eindproduct. Op deze manier kan hernieuwbare energie opgeslagen worden op veel grotere schaal.

Verschillende redenen om waterstof te gebruiken

Waterstof als hernieuwbare energiebron biedt verschillende voordelen:
• Opslagcapaciteit op elke schaal
• Volledig inzetbaar als brandstof
• Klimaatneutraal

Tot nu toe blijven lithiumbatterijen het meest efficiënt energieopslagsysteem en zullen deze steeds nodig zijn voor specifieke doeleinden. Het gebruik van waterstof biedt echter wel een oplossing wanneer energie opgeslagen dient te worden op veel grotere schaal. We kunnen het ook als alternatief gebruiken voor klassieke fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Het is dan ook vooral vanuit ecologische standpunt dat waterstofgebruik verder onderzocht moet worden en mogelijks de toekomst is van hernieuwbare energie.

Wil je meer te weten komen over het gebruik van hernieuwbare energie of heb je vragen omtrent jouw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Surf dan snel naar www.mijnepb.be voor meer informatie of contacteer ons voor vrijblijvend advies op maat.

 

Afbeelding: https://www.abo-wind.com/en/range-of-activities/more-clean-energy/future-energy.html

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be