fbpx

Diffuse ventilatie voor nog meer comfort en minder verbruik

Dec 2018

Diffuse ventilatie voor nog meer comfort en minder verbruik

Auteur: Thijs Missiaen

Diffuse ventilatie is een systeem met optimale luchtmenging die uiteindelijk zorgt voor een hoger comfort en lager energieverbruik. Het is gebaseerd op de natuurlijke luchtstromingen en luchtmenging zoals dat bijvoorbeeld in de bergen plaatsvindt.

Diffuse-ventilatie-MijnEPB

 

Hoe werkt diffuse ventilatie?

Diffuse ventilatie is in feite een ventilatiesysteem die zorgt voor een optimale luchtmenging. In de ruimte creëert het systeem kleine pulserende drukverschillen waardoor een niet-laminaire chaotische luchtbeweging tot stand komt. Het systeem genereert pulsen door het nauwkeurig afstellen van toerentallen van de toe- en afvoerventilatoren. Door deze luchtdrukpulsen krijg je een optimale menging van warme en koude luchtstromen. Dit resulteert in een zeer aangenaam binnenklimaat en een laag energieverbruik. Met dit systeem kan je het elektrisch verbruik voor ventilatie doen dalen.

Ook het verwarmen en koelen is door de diffuse luchtstroming efficiënter. Door de homogene verwarming van de ruimte vermijd je dat er veel onnuttige warmte hoog in de ruimte aanwezig is. Hierdoor bereik je ook sneller de ingestelde setpoints dan bij klassieke ventilatiesystemen.

Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Optimale menging van warme en koude luchtstromen voor comfortabel binnenklimaat
  • Het meubilair hindert de menging niet
  • Volstrekte afwezigheid van koudeval door aanwezigheid van dun stilstaand luchtlaagje, bijvoorbeeld bij ramen en deuren
  • 20% zuiniger met verwarming/koelingenergie dan conventionele systemen
  • Toepasbaar op meerdere ruimtes

Enkele technische aandachtspunten

Om dit diffuse ventilatiesysteem te kunnen gebruiken moeten uw ventilatoren voorzien zijn van een frequentie-rotatieregeling. In elke ruimte moet je een CO2 – en temperatuursensor en optioneel een RV-sensor plaatsen aangezien de regeling van de ventilatie hierop gebaseerd is. Verder is het ook mogelijk om een bestaande installatie om te bouwen of kun je zelfs conventionele en diffuse ventilatie combineren. Meer technische details vind je hier.

Heb je interesse in dit soort revolutionaire energiesystemen of heb je vragen over uw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Surf naar onze website voor meer informatie en contacteer ons gerust voor advies op maat.

Foto: http://krcon.nl/wp-content/uploads/2016/01/TVVL-publicatie-def.pdf

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be