fbpx

Innovatieve opslag van duurzame energie met Ecovat

Jan 2018

Innovatieve opslag van duurzame energie met Ecovat

Ecovat is een innovatief ondergronds opslagsysteem voor duurzame energie in de vorm van warmte over een lange periode met minimale verliezen . Hierdoor kan er zeer flexibel omgegaan worden met deze energie. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan verder in dit artikel.

Ecovat-MijnEPB

 

Hoe werkt Ecovat?

Ecovat is in principe een gigantisch ondergronds buffervat gevuld met water waarin warmte kan opgeslagen worden. Door het unieke ontwerp kan deze warmte maar liefst 6 maanden opgeslagen worden met minder dan 10% verlies. Het reservoir is opgebouwd uit een betonnen buitenvat waarin een goed geïsoleerd binnenvat geplaatst wordt, ook wel het vat-in-vat principe genoemd. De opgeslagen warmte kan vervolgens via warmtewisselaars op eender welk moment opgevraagd worden.

Voordelen voor mens en milieu

Het Ecovat wordt zoveel mogelijk opgeladen met duurzame energie. Deze is bijvoorbeeld afkomstig van lokale bronnen, zoals zonnecellen, geothermie of warmtepompen. Wanneer er dan vraag is naar energie kan deze via een warmtenet opnieuw afgegeven worden. Op die manier kan het energiesysteem in een volledige wijk flexibel geregeld worden. Hiermee kan de afhankelijkheid van externe energieleveranciers sterk dalen. Het optimaal gebruik van duurzame energie heeft uiteraard ook een zeer positief effect op het milieu.  Het is dan ook niet voor niks dat dit project de innovatieprijs voor duurzame energie heeft gewonnen.

Wordt dit al toegepast en wanneer kan ik hiervan profiteren?

Voorlopig wordt het gebruik van Ecovat nog beperkt tot prototypes. Er wordt nog volop onderzocht hoe dit principe in de praktijk best verwezenlijkt wordt.  Meer informatie over de eerste projecten en realisaties vind je hier.

Ben je geïnteresseerd in projecten omtrent duurzame energie of heb je vragen over uw eigen energieverbruik? Surf dan snel naar www.mijnepb.be voor meer info.

Foto: https://www.ecovat.eu/

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be