fbpx

Warmtepompen en zonneboilers worden belangrijker voor E-peil

Oct 2018

Warmtepompen en zonneboilers worden belangrijker voor E-peil

Vanaf nu wegen warmtepompen en zonneboilers zwaarder door in de EPB-berekeningen bij een renovatie of nieuwbouw. Op die manier tellen  ze meer mee voor een lager, en dus gunstiger E-peil van gebouwen. Meer informatie hierover lees je verder in dit artikel.

E-peil-zonneboilers-warmtepompen-MijEPB

EPB-berekening niet optimaal

Vanaf 2006 moet bij elke renovatie of nieuwbouw verplicht aan bepaalde EPB-voorwaarden voldaan worden. In feite wordt het EPB (energieprestatie en binnenklimaat) berekend op basis van de thermische isolatie, de ventilatie en de energieprestatie van een gebouw. Uiteindelijk wordt dan het E-peil berekend door de het netto-energieverbruik op te tellen bij de hernieuwbare energie. Tot voor kort wogen zonnepanelen veel zwaarder door bij de berekening van het E-peil, in vergelijking met zonneboilers en warmtepompen. Nu werd beslist om hier verandering in te brengen. De rekenmethode werd aangepast zodat elke vorm van hernieuwbare energie evenveel meetelt.

Tussenstap naar een volledige hervorming

De nieuwe rekenmethode wordt momenteel ingevoerd in de software voor EPB-berekeningen. Deze nieuwe software zal beschikbaar zijn van 1 januari 2018. Deze veranderingen zijn slechts een tussenstap naar een totale hervorming (optimalisatie) van de EPB-regelgeving, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Wil je meer weten over de nieuwe EPB-regelgeving of ben je op zoek naar een ervaren EPB-verslaggever voor uw renovatie -of bouwproject? Neem gerust een kijkje op onze website of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

Foto: https://www.bouwgemak.nl/duurzame-energiebron-beschermd-stadsgezicht/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be