fbpx

Hout –en pelletkachels krijgen nu ook energielabel

Jan 2019

Vanaf 1 januari 2018 moet men nu ook verplicht een energielabel toegekennen aan hout –en pelletkachels. Aan de hand van dit label is de energie-efficiënte van het toestel zichtbaar voor de consument.

Energielabel zorgt voor transparantie voor consument

Bij elke hout –of pelletkachel die verkocht wordt moet vanaf 2018 verplicht een energielabel gepresenteerd worden. Dit label geeft de energie-efficiënte van het toestel aan en is ondertussen al bekend bij de consument voor bijvoorbeeld koelkasten of wasmachines. Dit energielabel is gebaseerd op de energie-efficiëntie index (EEI), en geeft een score tussen A en G. De berekening van de EEI is voornamelijk gebaseerd op het energetisch rendement en het type brandstof. Terwijl een open haard typisch laag scoort (tussen E en G) is de EEI het hoogst voor een pelletkachel (A tot A++). Wie dus een milieuvriendelijke kachel wil aanschaffen kan beroep doen op dit energielabel.

Is mijn kachel energie-efficiënt?

Veel Vlaamse gezinnen bezitten een kachel van meer dan 10 jaar oud die ze nog zeer vaak gebruiken voor de gezellige warmte. Naast de het milieu-onvriendelijk karakter door de grote hoeveelheid fijn stof, zijn oude kachels vaak zeer energie-inefficiënt. Door te investeren in een nieuwe kachel met energielabel A bespaar je snel tot 50% brandstof en reduceer je het fijn stof met 95%. Uiteraard ligt het rendement van dit soort kachels veel hoger (tot 8 keer efficiënter verwarmen). Is jouw verouderde kachel aan vervanging toe? Op deze website kun je gratis advies krijgen voor de aankoop van een nieuwe.

Wil je meer te weten komen over energie-efficiënte verwarmingssystemen of heb je vragen over jouw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Surf dan snel naar www.mijnEPB.be voor meer informatie of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: http://www.mcz.it/en/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be