fbpx

Renovatie 2020: een blik naar de toekomst

Sep 2018

Renovatie 2020: een blik naar de toekomst

De Vlaamse Overheid heeft grote ambities op vlak van renovatie voor woningen in Vlaanderen tegen 2020. Zo zouden ze willen bekomen dat er tegen dan geen energieverslindende woningen meer te vinden zijn. We kunnen dus stilaan beter starten met het uitvoeren van energiebesparende renovatiewerken als we deze doelstelling willen halen.

Renovatie-2020-MijnEPB

Stap voor stap

Door het volgen van vier grote stappen komt men tot de ultieme vereisten van het renovatieplan voor het jaar 2020:

  • Isolatie van dak en/of zoldervloer
  • Enkele beglazing vervangen door hoogrendementsbeglazing
  • De oude verwarmingsketel vervangen door een hoogrendementsketel of warmtepomp
  • Uitvoering van andere energiebesparende maatregelen zoals muurisolatie,…

De overheid heeft hiervoor ook een nieuwe term in het leven geroepen namelijk “BENOveren”. Dit is een samenvoeging van “beter renoveren” en heeft als doel niet zomaar meer willekeurig verbouwingswerken uit te voeren. Men wil dat er bewust gekeken wordt naar diverse factoren die zorgen voor een lagere energiefactuur, minder CO2-uitstoot, meer wooncomfort en een hogere vastgoedwaarde. BENOveren maakt dan ook zeer actief deel uit van het plan Renovatie 2020.

Iedereen draagt zijn steentje bij

Iedereen wil uiteraard minder energiekosten en een kleinere, ecologische voetafdruk creëren maar de vraag blijft wie deze investeringen allemaal zal bekostigen. Nieuwe ramen, een nieuwe verwarmingsketel of andere energiebesparende maatregelen kosten namelijk veel geld en dit bedrag heeft niet iedereen zomaar beschikbaar. Gelukkig worden er door de overheid en de distributienetbeheerders diverse premies voorzien. Uiteraard betaalt u zelf ook nog een groot stuk van de kost maar deze zou toch relatief snel teruggewonnen kunnen worden, aldus experts. Kun je je buren ook aanzetten tot het uitvoeren van soortgelijke renovatiewerken, dan krijg je nog een extra premie en een BENOvatiecoach toegewezen.

We naderen snel

2020 komt snel dichterbij en de hamvraag blijft of we tegen dan de vooropgestelde doelen zullen kunnen bereiken. Er is nog heel wat werk aan de winkel en voor velen is het plan Renovatie 2020 dan ook eerder een fictieve doelstelling. De inspanningen die dus reeds geleverd zijn zullen nog sterk opgedreven moeten worden.

Foto: https://www.awa.org.au/awanews/national-energy-efficient-building-project

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be