fbpx

Hernieuwbare energie verplicht bij ingrijpende energetische renovaties (maart 2017)

Mar 2017

Hernieuwbare energie verplicht bij ingrijpende energetische renovaties (maart 2017)

Indien u bij een renovatie minstens 75% van de muren en daken isoleert en de ketel vervangt, dan voert u een ingrijpende energetische renovatie (IER) uit. Sinds 2015 is voor dit type van woningrenovatie ook een E-peil eis van E90 van toepassing. Vanaf 1 maart 2017 komt daar een eis bij die hernieuwbare energie verplicht.

Hernieuwbare energie verplicht bij ingrijpende energetische renovaties maart 201

Wat houdt deze eis in?

De gecombineerde energieopbrengst uit de geïnstalleerde, hernieuwbare energiebronnen bedraagt minimaal 10 kWh per m² per jaar. Een overzicht van de mogelijke energiebronnen vindt u hier. Uitsluitend voor ingrijpende energetische renovaties tellen ook vroeger geplaatste zonnepanelen mee bij de berekening.

Voordien waren er geen eisen. Het plaatsen van hernieuwbare energie had wel een gunstige invloed op het behaalde E-peil.

 

Vanaf wanneer zijn deze eisen van kracht?

Gezien de wijzigingen niet voor 1 januari 2017 in het Staatsblad verschenen, zijn de hierboven vermelde eisen pas van toepassing voor bouwaanvragen of meldingen vanaf 1 maart 2017.

 

Wat gebeurt er indien de woning niet voldoet aan de eis voor hernieuwbare energie?

Indien er niet voldaan wordt aan de eis voor hernieuwbare energie, dan is een 10% strengere eis voor het E-peil van kracht. Deze regel wordt al toegepast voor nieuwbouwwoningen. Een ingrijpende energetische renovatie met bouwaanvraag na 1 maart 2017 moet dan een E-peil van 81 of lager halen.

 

Wist je dat niet enkel de eisen voor ingrijpende energetische renovaties strenger worden, maar ook die nieuwbouw, kantoren en scholen?

 

Foto: dom.org.mk

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be