fbpx

Wie is en wat zijn de taken van een energieverslaggever?

May 2018

Wie is en wat zijn de taken van een energieverslaggever?

Als bouwheer heeft men de taak om een energieverslaggever aan te stellen alvorens het bouw- of verbouwproject van start gaat.  Deze persoon zorgt er uiteindelijk voor dat het bouwproject voldoet aan bepaalde eisen omtrent energieprestaties en binnenklimaat. De verschillende taken van de energieverslaggever lees je verder in dit artikel.

energieverslaggever-MijnEPB

Taken van de energieverslaggever

In veel gevallen kan de architect deze taak op zich nemen of iemand voorstellen om dit te doen maar steeds vaker kiest men ervoor zelf op zoek te gaan naar een erkend energieverslaggever. Vaak heeft dit te maken met de kostprijs.

De energieverslaggever dient wettelijk gezien tweemaal op te treden: voor aanvang van de werken en na de werken.

Voor de start

Voor de start moet er een startverklaring en een berekening doorgegeven worden om bepaalde eisen op vlak van energie te kunnen behalen. Reeds voor aanvang kan men dus al een indicatie krijgen of de normen zullen gehaald worden. Is dit niet het geval, dan geeft de energieverslaggever niet-bindend advies over hoe de normen alsnog behaalt kunnen worden. Daarna wordt de startverklaring elektronisch ingediend bij het Vlaams Energieagentschap.

Na de werken

Wanneer alle werken afgelopen zijn wordt een grondige controle uitgevoerd door de verslaggever. Hierbij worden alle energieprestaties van de woning in kaart gebracht en bepaald of het gebouw voldoet aan de vooropgestelde energie-eisen. Tijdens het bouw- of renovatieproces kunnen er namelijk nog een aantal veranderingen doorgevoerd zijn die een effect kunnen hebben op de specifieke vereisten voor de energieprestaties. Uiteindelijk een energierapport opgesteld en officieel ingediend bij het Vlaams Energieagentschap.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij aanstelling van een energieverslaggever niet verplicht is. Dit hangt af van de omvang van de werken die moeten uitgevoerd worden en de inhoud ervan. Bij kleinere werken valt de verplichting weg. Uiteraard is het interessant om vooraf eerst te informeren of de werken die u van plan bent uit te voeren al dan niet de aanstelling van dergelijk verslaggever vereisen.

Ben je op zoek naar een energieverslaggever voor uw bouwproject? Neem een kijkje op onze site: www.mijnepb.be en aarzel niet om ons te contacteren voor advies op maat. Wij bezorgen u graag een vrijblijvende offerte.

Foto: http://typeanything.com/73–how-to-become-a-project-manager-for-construction-projects/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be