fbpx

Energie besparen met een douchewarmtewisselaar

Apr 2017

Energie besparen met een douchewarmtewisselaar

Dag na dag worden we geconfronteerd met de stijgende energieprijzen die meer en meer de pan uit swingen. We gaan dan ook massaal isoleren om toch maar die warmte binnen te houden. Ook worden de EPB-eisen strenger en strenger, dit leidt tot steeds meer aandacht voor energiebesparing. We gaan in dit artikel dieper in op de werking, de aankoopkost en de terugverdientijd van een douchewarmtewisselaar.

Er zijn nogal manieren waarbij we dagelijks warmte verliezen en ons opgewarmd douchewater is hier eentje van. In het wegstromend douchewater zit namelijk heel wat energie die we zomaar laten wegsijpelen. Inmiddels is hier een perfecte oplossing voor, namelijk de douchewarmtewisselaar.

Wat is een douchewarmtewisselaar? MijnEPB

Investering die opbrengt

Wie opteert om een douchewarmtewisselaar te laten installeren, zal flink wat besparen op de energiefactuur zonder hierbij te moeten inleveren aan comfort. De warmtewisselaar gebruikt namelijk de warmte van het afvoerwater om nieuw douchewater op te warmen. Een win-win situatie dus waarbij je energie die toch verloren is opnieuw kunt gebruiken.

 

Werkt dit echt?

Een Nederlands studie die uitgevoerd werd in opdracht van Waternet wees uit dat het rendement van een verticale douchewarmtewisselaar in een studentenflat 53% bedroeg. Een fikse besparing die ervoor zorgt dat de investering  snel teruggewonnen wordt. Uiteraard zijn er diverse soorten douchewarmtewisselaars, waarbij de één al meer rendement heeft dan de andere. Vooraf goed informeren welk systeem er het beste bij de installatie past is dus de boodschap.

 

Hoeveel kost een douchewarmtewisselaar?

Opzoekingswerk toonde aan dat een gezin met vier personen tot 300 euro kan besparen. Uitgaande van de geschatte kostprijs van gemiddeld 600 euro voor de plaatsing van de wisselaar en de aanpassing van de bestaande installatie, betekent dit dat men gemiddeld na anderhalf jaar de investering heeft terugverdiend in dit specifieke gezin. Een persoon alleen verdient de investering op een twaalftal jaar terug afhankelijk van de hoeveelheid verbruikt warm water.

 

In de spotlights

De douchewarmtewisselaar is nog niet echt bekend bij het grote publiek. Toch wordt ze meer en meer geïnstalleerd om optimaal te besparen. Wie dus de energie efficiëntie van zijn woning wil optimaliseren zal met dit systeem dus zeker en vast goed scoren.

Een duurzame oplossing tegen de stijgende energieprijzen ligt dus binnen handbereik voor wie een douchewarmtewisselaar laat installeren.

Wenst u persoonlijke handige tips specifiek voor uw bouw? Vraag dan zeker offerte op bij de EPB-verslaggevers van MijnEPB.be.

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be