fbpx

Hernieuwbare energie overwint steenkool in Europa sinds 2017

Dec 2019

Europa produceert sinds 2017 meer elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen dan uit bruin -of steenkool. Deze mijlpaal voor de EU berust vooral op het succes van Groot-Brittanië en Duitsland. De meeste hernieuwbare energie verkrijgt men uit zonnepanelen, windmolens en biomassa. Hoewel dit zeer positief is voor de EU als geheel, zijn er toch enkele bedenkingen.

Is Europa nu goed bezig?

Dankzij de Europese energiedoelstellingen is de EU aan een serieuze opmars bezig om gebruik te maken van duurzame energie. Sinds 2010 is het aandeel van zonne-energie, windenergie en biomassa zelfs verdubbeld. Daarenboven leveren deze hernieuwbare energiebronnen sinds 2017 zelfs meer energie dan uit steenkool en bruinkool. Hoewel dit een serieuze doorbraak is voor Europa, moeten we dit toch even kritisch toelichten.

Er zijn serieuze verschillen merkbaar tussen de verschillende lidstaten. Het grootste deel van de energie is afkomstig van windenergie uit Duitsland en Groot-Brittanië. Terwijl deze landen een zeer sterke groei kenden in hernieuwbare energie zijn er andere landen die het veel minder goed doen. Voorbeelden hiervan zijn Slovenië, Bulgarije, Frankrijk, Slovakije en Tsjechië. Hier stelt men amper een groei in hernieuwbare energiebronnen vast. Een tweede bedenking is dat de CO2-productie niet daalde. Dit is te wijten aan de drastische daling in waterkrachtcentrales en een stijgende energieconsumptie.

Duitsland en Groot-Brittanië als voorbeeld

De doelstellingen van 35 procent tegen 2030 zijn zeker haalbaar, volgens experts. Als andere landen zich evenveel engageren als Duitsland en Groot-Brittanië, kan er op korte termijn een enorm verschil gemaakt worden. Hierbij moeten we vooral focussen op zonne-energie en het verbeteren van de energie-efficiëntie. Vooral Centraal -en Zuidoost Europa zal een serieuze inspanning moeten leveren, samen met landen zoals Spanje en Griekenland omwille van hun gunstig klimaat.

Meer informatie over duurzame energie vind je terug op onze website. Indien je op zoek bent naar een gekwalificeerd EPB, VC -of ventilatieverslaggever, ben je bij ons aan het goede adres! Contacteer ons gerust voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.volkskrant.nl/economie/de-rest-van-de-wereld-stapt-van-steenkool-af-en-nederland-stookt-vrolijk-door~b9a69599/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be