fbpx

Het nieuwe EPC+ vanaf 2019

Mar 2018

Het nieuwe EPC+ vanaf 2019

Iedereen die ooit al met de verkoop of verhuur van een woning te maken heeft gekregen, kent wel het EPC of Energieprestatiecertificaat. Een EPC informeert mogelijke kopers of huurders over de energiezuinigheid van een woning. Vanaf 2019 zal wordt er echter een nieuw EPC gelanceerd met een energielabel. In dit artikel leest u meer over het vernieuwde EPC+.

EPC+ MijnEPB

 

Energieprestatiecertificaat of EPC

Wie in Vlaanderen een woning te koop of huur aanbiedt moet verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Via dit certificaat kunnen toekomstige bewoners zich laten informeren over de energiezuinigheid van het gebouw. Dit EPC wordt opgesteld door een energiedeskundige Type A en is 10 jaar geldig. Voor nieuwbouwwoningen (niet ouder dan 10 jaar) kan men het EPC bouw gebruiken dat een onderdeel is van de EPB-aangifte.

 

EPC+

Vanaf januari 2019 krijgt het EPC een nieuw jasje. Het blijft verplicht maar zal er dus visueel anders uitzien en bevat nieuwe informatie. Het belangrijkste verschil is dat er niet enkel een energiescore maar ook een energielabel wordt meegegeven. Dit label kan gaan van A+ (zeer goed) tot F (zeer slecht). Het EPC+ zal ook meer aanbevelingen doen om je woning energiezuiniger te maken en er zal hiervoor een kostenindicatie worden toegevoegd. De Vlaamse regering wil namelijk met het Renovatiepact tegen 2050 alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig te maken als een nieuwbouwwoning van 2017. Via dit EPC+ hopen ze dit doel te bereiken

 

Wat met een EPC van voor 2019?

Het je nog een geldig EPC (van voor 2019) dan volstaat dit EPC wanneer je je woning wil verhuren of verkopen. Heb je bijvoorbeeld wel nog extra werken uitgevoerd om je woning energiezuiniger te maken, dan kan het zeker interessant zijn om nieuw EPC te laten opstellen.

 

Verandert er iets voor de energiedeskundige?

Ook het EPC+ zal worden opgemaakt door een erkende energiedeskundige Type A. Deze energiedeskundigen zullen in het kader van het nieuwe EPC een vorming moeten volgen. Deze vormingen worden vanaf het najaar 2018 aangeboden bij de erkende vormingsinstellingen.

 

U kan zeker beroep doen op MijnEPB om het EPC  van uw woning te laten opstellen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

 

Bron (tekst en foto): energiesparen.be

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be