fbpx

Zonnedelen: uw zonnepanelen op een ander zijn dak

Oct 2018

Zonnedelen: uw zonnepanelen op een ander zijn dak

Zonnepanelen delen of ‘zonnedelen’ is een nieuw concept waarbij je zelf zonne-energie kunt opwekken, maar op een andere locatie. Hierbij worden uw zonnepanelen op het dak van publieke gebouwen of grote bedrijven geplaatst. Op die manier is het winnen van zonne-energie voor iedereen haalbaar. Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je verder in dit artikel.

Zonnedelen-MijnEPB

Daken delen voor zonnepanelen

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zonnepanelen op zijn eigen dak te installeren (geen plaats genoeg, slechte orientatie, te grote investering…). Toch is het investeren in zonne-energie voor alle particulieren zeer rendabel. Daardoor werd het concept van zonnedelen door de Vlaamse regering in het leven geroepen. Vrijwel elk dak van grote gebouwen (kerken, scholen, bedrijven, sporthallen, overheidsgebouwen) is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

De bedoeling is om als particulier hierin te investeren en zo mee te profiteren van de gewonnen zonne-energie. Dit kan ondermeer door het zogenaamde ‘salderen op afstand’. Hierbij wordt de groene stroom die men op andermans dak produceert, verrekend  op de eigen elektriciteitsfactuur. Op die manier kunnen mensen met een ongeschikt dak toch hun energiefactuur verlagen en mee investeren in hernieuwbare en milieuvriendelijke energiewinning.

Snel overgaan tot actie

Hoewel zonnedelen in Nederland al veelvuldig wordt toegepast is dit in België nog niet van start gegaan. Toch blijkt uit een recente enquête van Unizo dat 40% van de particulieren hierin interesse heeft. Nu het draagvlak voor dit concept voldoende gegroeid is kan er snel tot actie overgegaan worden. Het is nu afwachten tot de regering dit concept effectief doorvoert in de praktijk.

Heb je interesse om zonnepanelen te plaatsen op een dak en u wenst hiervoor een studie stabiliteit? Contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

Foto: https://www.greenchoice.nl/zonvoordeel/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be