fbpx

Waarom de EPC score belangrijk is voor de verkoopwaarde

May 2017

EPC score

Zowel voor kopers als verkopers is de EPC score belangrijk. Een goede score duidt op een laag energieverbruik wat gunstig is voor de verkoopwaarde. Wat nu eigenlijk een goede EPC score is en hoe die wordt berekend, leest u hier.

EPC Score uitgelegd door MijnEPB

Wat is een goede EPC score?

Wie wil kopen of verkopen vraagt zich af of de EPC score op het certificaat nu wel of niet een goede score is. Of beter: is de score vergelijkbaar met andere soortgelijke woningen? Om hierop te antwoorden moet je eerst weten over welk soort woning en bebouwing het gaat.
Een vrijstaande woning heeft namelijk een groter verliesoppervlak dan een appartement. Ook de leeftijd van de woning speelt een rol en het bouwjaar bepaalt de kwaliteit van isolatie. Het berekenen van een EPC waarde van een woning of appartement kan je bepalen via de website van energiesparen.

 

Hoe wordt de EPC score berekend?

De energiescore wordt berekend door data die door energiedeskundigen tijdens hun inspectie is verzameld. Er wordt onder andere gelet op:

  • Type woning
  • Bouwjaar
  • Bouwmaterialen
  • Soort isolatie
  • Verwarmingssysteem
  • Warmwatersysteem

Al deze gegevens worden na de inspectie in een rekenpakket ingegeven. Dit pakket wordt beheerd door het Vlaams Energieagentschap. De score wordt met (complexe) berekeningen vastgesteld.

 

Wat met een slechte EPC score?

Als je een woning met een minder goede score wil verkopen, is het altijd aan te raden om je energiefacturen goed te bewaren. Een hoog berekend verbruik wil niet zeggen dat het energieverbruik in werkelijkheid ook zeer hoog is. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de energiedeskundige de dikte van de dakisolatie of spouwmuurisolatie verkeerd heeft ingeschat. Dit beïnvloedt uiteraard de score. Door je bewaarde energiefacturen kan je aantonen wat het werkelijke energieverbruik is, dit in tegenstelling tot het theoretische verbruik zoals op het EPC attest wordt vermeld.

 

Je EPC score klopt niet?

Als je vermoedt dat het EPC attest niet klopt, neem je best contact op met het Vlaams Energieagentschap. Zij zullen de zaak onderzoeken. Als bezitter of koper krijg je evenwel geen compensatie voor een foute EPC beoordeling.

Nog een EPC nodig voor uw verkoop of verhuur? Neem zeker contact op met MijnEPB.

 

Foto: parityprojects.com

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be