fbpx

EPD databank: overzicht van milieuproductverklaringen en levenscyclusanalyses

Feb 2019

Sinds kort bestaat er een database die alle milieuproductverklaringen en levenscyclusanalyses van producten weergeeft. De EPD databank is publiek toegankelijk. Bijgevolg kunnen architecten, aannemers of consumenten deze ook raadplegen. De informatie kan men uiteindelijk gebruiken bij het kiezen tussen en evalueren van verschillende bouwmaterialen of producten.

EPD

Waarvoor dient de EPD databank?

Fabrikanten die een milieuboodschap willen plaatsen op hun product moeten eerst een levenscyclusanalyse (LCA) laten uitvoeren. Na verificatie van de LCA slaat men de resultaten op in de EPD databank. Ook fabrikanten die geen milieuboodschap willen plaatsen kunnen hun LCA verifiëren in deze databank. Op basis van deze gegevens stelt men vervolgens een milieuprofiel op. Het kan ook zijn dat reeds een geschikt milieuprofiel bestaat, m.a.w. een collectief milieuprofiel, die je ook kan toepassen voor jouw product. Dit milieuprofiel kan je vervolgens gebruiken om verschillende materialen te gaan vergelijken. Let wel op, om verschillende materialen objectief te vergelijken mag je je niet enkel baseren op het milieuprofiel uit de databank.

Wat zijn dan de voordelen?

Aan de hand van de gegevens in de EPD databank kan de milieu-impact van verschillende bouwmaterialen berekend worden. De databank geeft dus een objectief en volledig overzicht van de milieubelasting van een bepaald product. Op die manier krijg je ook meer inzicht  in de verschillende stappen van het productieproces. Zo kun je verberingen toepassen waar nodig. Uiteindelijk kunnen materialen dus correct geëvalueerd worden, op productniveau en gebouwniveau.

Meer gedetailleerde informatie over de EPD databank vind je op deze website. Ben je zelf bezig met een renovatie -of bouwproject en zoek je een gekwalificeerd EPB, VC -of ventilatieverslaggever? Neem dan zeker een kijkje op onze website of neem contact op met ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte. Je zal gegarandeerd versteld staan van onze scherpe prijzen.

 

Afbeelding: http://www.ndw.nu/nieuws/bekijk/361/start_big_data_programma_/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be