Mar 2017
De wetgeving over de energieprestatie van gebouwen (EPB) staat niet stil. Om de toekomstige energiedoelstellingen te halen wordt de energieprestatieregelgeving tot 2021 steeds strenger. Vanaf 1 maart 2017 wijzigen de regels voor hernieuwbare energie. We geven een overzicht van deze strengere eisen.
Energie is hernieuwbaar als de bron onuitputtelijk is. De meest voorkomende voorbeelden zijn windenergie, zonne-energie, waterkracht, aardwarmte en biomassa. Voor de energieprestatie van gebouwen komen verschillende types aan technische installaties in aanmerking:
De gecombineerde energieopbrengst uit de geïnstalleerde, hernieuwbare energiebronnen dient ook te voldoen aan minimumeisen:
In de praktijk betekent dit dat het aantal fotovoltaïsche zonnepanelen en/ of de grootte van de zonnecollector moet toenemen om in aanmerking te komen als een aandeel hernieuwbare energie.
Gezien de wijzigingen niet voor 1 januari 2017 in het Staatsblad verschenen, zijn de hierboven vermelde eisen pas van toepassing voor bouwaanvragen of meldingen vanaf 1 maart 2017.
Neen. Het K- en E-peil geeft een maat voor respectievelijk de globale warmte-isolatie en de energieprestatie van een gebouw. Hoe lager de waarde, hoe energiezuiniger de woning. Het K-peil in 2017 mag maximum 40 bedragen, het E-peil 50. Dit is identiek aan de wetgeving die sinds 1 januari 2016 van toepassing is.
Indien er niet voldaan wordt aan de (strengere) eisen voor hernieuwbare energie, dan is een 10% strengere eis voor het E-peil van kracht. U moet dan in 2017 een E-peil van 45 of lager halen.
Wist je dat hernieuwbare energie nu ook verplicht is bij renovaties? Lees er hier alles over.
Foto: PennEnergy.com