fbpx

Hernieuwbare energie wijzigingen vanaf 2018 op komst

Oct 2017

Hernieuwbare energie wijzigingen vanaf 2018 op komst

(teksten principieel goedgekeurd, definitief half december 2017)

Begin oktober communiceerde Minister Tommelein al dat zonneboilers en warmtepompen vanaf 2018 zwaarder zullen doorwegen in het E-peil dan voordien. Men gaat het hierbij echter niet laten en er zullen nog enkele veranderingen worden doorgevoerd met betrekking tot hernieuwbare energie. In dit artikel leest u welke dit zijn.

Er zijn namelijk twee aanpassingen op komst op vlak van hernieuwbare energie in de methodewijzigingen vanaf 2018. Die wijzigingen zullen van toepassing zijn voor vergunningen vanaf 2018, maar helaas niet met terugwerkende kracht ingevoerd worden voor lopende dossiers.

  • Zonneboiler: oppervlaktevoorwaarde wordt ingevoerd (lichtjes verhoogd: 2,5% ipv 2% van de bruikbare vloeroppervlakte), omdat je enkel met een zonneboiler nooit aan 15 kWh/m²/jaar kwam. Dit wordt voor bouwaanvragen vanaf 2018 opgelost.
  • Indien energiebehoefte voor ruimteverwarming < 15 kWh/m²/jaar voldoe je door deze behoefte 100% in te vullen met hernieuwbare energie. Let wel: het moet één van de maatregelen zijn van de lijst van 6 hernieuwbare energie vormen! (Deze wijziging kwam er naar aanleiding van een case van lid Xenadvies: bij een zeer goed geïsoleerde woning met triple glas, dus met lage warmtevraag, had de warmtepomp een lagere opbrengst dan 15 kWh/m²/jaar, dus waren bijkomende (onnodige) investeringen nodig. Met minder goed geïsoleerde beglazing was de warmtevraag hoger, trad de warmtepomp langer in werking en dan voldeed je wel aan de hernieuwbare energie-eis zonder bijkomende maatregelen. Dat is niet logisch. Momenteel wordt diezelfde case geëvalueerd, maar het probleem zou nog niet geheel opgelost zijn vanaf 2018. Wordt vervolgd.)

Meer weten? De officiële methodetekst staat hier op de website van de Vlaamse regering (zie teksten van 15 september). Die wordt definitief goedgekeurd half december 2017, maar VEA verwacht normaal gezien geen wijzigingen meer.

Twijfelt u nog of u dit jaar nog uw bouwaanvraag zou indienen of beter volgend jaar? Neem dan zeker contact met ons op zodat wij u kunnen bijstaan met het juiste advies of lees zeker ons artikel over het nieuwe S-peil.

 

Bron: OVED

Foto: news.energysage.com

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be