fbpx

Houtkachel als hoofdverwarming

Apr 2014

Wanneer men hout als hoofdverwarming wil gaan gebruiken dan is het merk, type en soort kachel zeer belangrijk. Het allerbelangrijkste voor de EPB-berekening is het rendement van de houtkachel. Hoe hoger het rendement van het toestel, hoe meer warmte het toestel levert en hoe lager de gezondheids- en milieubelasting. Kies daarom een toestel met een hoog rendement, zeker wanneer u het toestel gebruikt als hoofdverwarming. Een open haard heeft maximaal 10% rendement en is ongeschikt als hoofdverwarming. Een houtkachel (gemiddeld 60% rendement) en een tegel- of speksteenkachel (gemiddeld rendement 80 tot 90%) zijn hiervoor wel geschikt.

 

Houtkachel kopen

Veel mensen kopen een kachel of haard met een te groot vermogen en een te laag rendement, deze verwarmt de ruimte zo sterk dat het toestel nooit op volle kracht kan branden. Dit leidt tot onvolledige verbranding met negatieve gevolgen voor uw gezondheid en het milieu. Als u alleen voor de sfeer stookt, volstaat een toestel met een klein vermogen van maximaal 4kW. Laat u over uw specifieke situatie adviseren door een specialist zoals Uw EPB-verslaggever. Bij speksteen- en tegelkachels volstaat een lager vermogen, omdat deze kachels een hoog rendement leveren.

 

Verbranding

Tijdens het stoken komen in huis en buitenshuis gassen en deeltjes vrij, die hinderlijk kunnen zijn voor omwonenden en de bewoners zelf. Personen met astma, bronchitis, longemfyseem of hartziekten reageren extra gevoelig op deze stoffen. Als een huisgenoot gevoelige longen of hartklachten heeft, koopt u beter geen open haard of houtkachel. Een toestel op basis van stralingswarmte, zoals een tegel- of speksteenkachel of een gasgestookt toestel is dan een betere keuze.

 

Sanitair warm water

Het nadeel van een houtkachel is dat er nog een apart systeem geplaatst moet worden voor sanitair warm water waardoor het meestal economischer is om ook de verwarming op dit systeem te laten werken. Er bestaan een aantal toestellen die verwarming gaan combineren met een warmwaterproductie.

 

E-peil haalbaar?

Men kan dus, middels een kachel met voldoende hoog rendement (minimaal 80%) voldoen aan de opgelegde EPB eisen. Uiteraard moet door het verlies van E-peil punten een combinatie worden gemaakt met een aantal E-peil verlagende maatregelen zoals een blowerdoortest, vraaggestuurd ventilatiesysteem, warmtepomp, zonneboiler en/of zonnepanelen, …

Lees hier of een houtkachel wel zo vervuilend is als tegenwoordig wordt beweerd

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be