fbpx

Hygiënische ventilatie-eisen afhankelijk van het soort werk en bestemming

Oct 2019

De wettelijke eisen die verbonden zijn aan hygiënische ventilatie, ook wel basisventilatie genoemd, hangen af van de aard van de werken en bestemming. Deze wetten verschillen dus voor residentiële en niet-residentiële gebouwen. Men maakt hierbij ook een onderscheid tussen een (ingrijpende) energetische renovatie en nieuwbouw.

Hygiënische ventilatie: ‘bezint eer ge begint’

Met hygiënische ventilatie bedoelt men het continu en voldoende ventileren van elk gebouw. Dit moet ervoor zorgen dat het binnenklimaat op elk moment van voldoende kwaliteit is en dat het energieverbruik hiervoor minimaal blijft. Om aan deze eisen te voldoen moet je een goed ventilatieplan of ontwerp maken. Daarbij moet je met verschillende zaken rekening houden, zoals:

  • minimale ontwerpdebiet
  • toevoer -en afvoeropeningen
  • doorstroomopeningen
  • ventilatoren
  • warmteterugwinapparaten.

Al deze componenten moeten op hun beurt voldoen aan specifieke deeleisen. Maar opgelet: het voldoen aan al deze deeleisen is nog geen garantie voor een goed ventilatiesysteem. Om een kwalitatief geheel te bekomen moet je vooraf een goed ontwerp en dimensionering opmaken. Ook de effectieve uitvoering en toekomstig onderhoud zijn zeer belangrijk.

Specifieke eisen afhankelijk van het type ruimte

De specifieke eisen voor de hygiënische ventilatie hangen af van de aard van de werken (renovatie of nieuwbouw). Daarnaast moet je ook rekening houden met de bestemming van het gebouw (residentiëel of niet-residentiëel). Deze eisen worden gedetailleerd beschreven in het Vlaams Energiebesluit (Bijlage IX (Belgische normen) en X (Europese normen)). Een overzicht hiervan vind je op deze website.

Heb je vragen over de ventilatie in uw bouw -of renovatieprojectject? Of ben je op zoek naar een gekwalificeerd ventilatieverslaggever? Neem gerust een kijkje op onze website voor meer informatie of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://www.klimakoel.com/nl/ventilatie

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be