fbpx

O-peil geeft informatie over overstromingsgevaar

May 2016

Het O-peil geeft informatie over overstromingsgevaar

O-peil overstromingsgebied

Kopers en huurders die hun oog hebben laten vallen op hun droomwoning, zullen zeer binnenkort nog beter geïnformeerd worden: na het E-peil wordt zo vanaf eind volgende week het O-peil geïntroduceerd. Het gaat om een nieuwe wettelijke informatieverplichting die weergeeft of het pand al dan niet in overstromingsgevoelig gebied ligt en die geldt voor vastgoedmakelaars, notarissen en eigenaars.

 

Informatieplicht overstromingsgebied

Wie een huis of een bouwgrond koopt of huurt, krijgt vanaf 11 oktober te horen of het perceel van z’n dromen gelegen is in overstromingsgevoelig gebied. Die informatieplicht moet de vastgoedconsument nog beter informeren. Zo zal er straks in de publiciteit moeten aangegeven worden of het pand in effectief of mogelijk overstromingsgevoelig gebied ligt. Of eerder in een afgebakend overstromingsgebied of in een oeverzone. Niet onbelangrijk, want in Vlaanderen staan 5.000 tot 10.000 eigenaars geregeld met natte voeten in hun woonkamer.
De Vlaamse vastgoedmakelaars hopen alvast dat de term “overstromingsgevoelig” niet nodeloos voor ongerustheid zorgt bij potentiële kopers of huurders. Bij woningen in “mogelijk overstromingsgevoelig gebied” is de kans op wateroverlast namelijk zeer veel kleiner dan bij panden in “effectief overstromingsgebied”. De vastgoedmakelaars, die constructief betrokken werden bij het tot stand komen van deze regelgeving, twijfelen er niet aan dat de overheid deze boodschap duidelijk zal overmaken.

 

Onroerend erfgoed

Maar het zal alvast niet de laatste informatieverplichting zijn die geïmplementeerd wordt. Zo zal de vastgoedmakelaar op termijn bv. ook in de publiciteit moeten meedelen of een onroerend goed is opgenomen in één van de inventarissen met onroerend erfgoed. En moet er duidelijkheid geschept worden wanneer het om een beschermd pand gaat.

Voor wat de vermelding van de overstromingsgevoeligheid in alle soorten publiciteit betreft, konden de Vlaamse vastgoedmakelaardij en het notariaat de overheid overtuigen om dezelfde regels te volgen als bij de EPC-publicatieverplichtingen.

 

Wanneer een O-peil?

Ligt de kavel niet in een gevarenzone? Dan verandert er niets. In alle andere gevallen moet het O-peil verplicht in de advertentie staan. Idem voor de affiches voor een openbare verkoop en in de etalages van makelaars, meldt De Tijd. Ook zo voor het compromis en de verkoopakte.

 

Bron: NAV

Foto: Livios

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be