Mar 2019
Voorlopig blijft het beruchte prosumententarief van kracht. Ondertussen lopen er verscheidene rechtzaken tegen het prosumententarief en werden klachten ingediend. Toch gaat het Brusselse gerechtshof hierop voorlopig niet in. Wie het prosumententarief probeert te ontlopen, riskeert een boete.
Het prosumententarief werd ingevoerd op 1 juni 2015 voor alle eigenaars van zonnepanelen. Het is in feite een forfaitair bedrag om het ‘onzichtbaar’ gebruik van het net te betalen. Bij injectie van overtollige energie op het net draait je teller terug. Deze energie wordt dan later opnieuw afgenomen en belast je het net eigenlijk dubbel. Het prosumententarief wordt berekend op basis van het vermogen van je zonnepanelen en kan al snel oplopen tot 500 euro per jaar. In 2016 probeerden heel wat zonnepaneleneigenaars het prosumententarief te ontlopen. Door het invoeren van boetes kwamen het jaar nadien reeds dubbel zoveel aanvragen binnen.
Gezien dit tarief enkel geldt voor zonnepanelenhouders krijgt het de wind van voren. ‘Pure discriminatie’, vinden enkele zonnepaneleneigenaars en een vzw, die naar de rechtbank stapten. Toch blijkt hun argumentering nog niet voldoende om het tarief af te schaffen. Het prosumententarief blijft dus voorlopig nog gelden.
Hoewel het prosumententarief voorlopig van kracht blijft, is men wel bezig met het introduceren van het capaciteitstarief. Deze heffing wordt gebaseerd op het totale vermogen van je elektrische aansluiting en gaat ten vroegste van kracht in 2019.
Wil je meer te weten komen over de wetgeving omtrent zonnepanelen of andere ecologisch verantwoorde energiesystemen? Surf dan snel naar www.mijnEPB.be voor meer informatie of contacteer ons voor advies op maat.
Afbeelding: https://nl.depositphotos.com/13927318/stockafbeelding-dure-groene-energie.html