fbpx

Prosumententarief verandert binnenkort in capaciteitstarief?

Dec 2018

Prosumententarief verandert binnenkort in capaciteitstarief?

Om een eerlijke vergoeding te verkrijgen van alle energieconsumenten heeft de regering onlangs het prosumententarief ingevoerd. Eigenaars van zonnepanelen betalen hierbij een tarief als compensatie voor de kosten van het elektriciteitsnet. Ondanks de recente klachten van verschillende zonnepaneleneigenaars blijft het prosumententarief nog een tijdje van kracht. Men is wel van plan om dit te veranderen in het ‘capaciteitstarief’ vanaf begin 2019.

capaciteitstarief-MijnEPB

Prosumententarief is discriminatie?

Sinds de invoer van het prosumententarief zijn al verschillende klachten binnengekomen van zonnepaneleneigenaars. ‘Pure discriminatie’, vinden ze. Toch werd hun klacht tegen dit tarief niet aanvaardt door de rechtbank, omdat ze als ongegrond werd aanzien. Het prosumententarief blijft dus van kracht. Uit recente gegevens blijkt dat ook 1 op 6 eigenaars van zonnepanelen het prosumententarief probeerden te ontlopen. Sinds juni 2017 werden hiervoor fikse boetes uitgeschreven.

Capaciteitstarief vanaf 2019

Men spreekt al een tijdje van de invoer van het capaciteitstarief als vervanging. Dit zou normaal vanaf 2019 ingevoerd worden. Het capaciteitstarief is gebaseerd op het totale vermogen van je elektrische aansluiting. Kortom: hoe minder het vermogen van uw installatie, hoe minder je in feite het net belast en dus hoe minder je moet betalen. Toch zijn de meningen ook hier verdeeld. Terwijl vele gezinnen deze rekening gepresenteerd zullen krijgen wordt beweerd dat sommige bedrijven hieraan kunnen ontglippen. Hierdoor betalen gezinnen meer en zou het voordeliger uitkomen voor bedrijven. Het wordt dus afwachten of deze nieuwe maatregel effectief wordt ingevoerd en wat het effect op uw rekening zal zijn.

Heb je interesse in de steeds verandere energiewetgeving of heb je vragen omtrent uw eigen energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Surf dan naar onze website (www.mijnepb.be) voor meer informatie en contacteer ons gerust voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

Foto: https://www.frankgayservices.com/solar-panels-orlando/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be