fbpx

Wat moet ik weten over het prosumententarief?

Jul 2018

Wat moet ik weten over het prosumententarief?

Een prosument is een consument die zijn eigen energie produceert. Als consument betaal je een vergoeding voor de energie die je van het net afneemt omdat je gebruik maakt van de infrastructuur. Prosumenten kunnen energie teruggeven aan het net waardoor het lijkt alsof ze minder verbruikten. Hierdoor zouden ze ook een veel lagere netvergoeding betalen. Om deze ongelijkheid weg te werken werd het prosumententarief ingevoerd. Meer uitleg hierover lees je verder in dit artikel.

Prosumententarief-MijnEPB

 

Wat is het prosumententarief en waarom werd dit ingevoerd?

Elke consument van gas en elektriciteit betaald in principe een vaste bijdrage (nettarieff) omdat hij gebruikt maakt van de energieinfrastructuur. Gezinnen met zonnepanelen gebruiken slechts 30% van de geproduceerde energie terwijl 70% op het net geïnjecteerd wordt, om dan later opnieuw af te nemen. Terwijl zij in principe twee keer van de infrastructuur gebruik maken lijkt het echter alsof ze netto bijna niks verbruikten doordat hun teller terugdraait bij afgifte op het net.. Op die manier moesten ze veel minder nettarief betalen.

Dankzij de invoer van het prosumententarief  op 1 juli 2015 werd deze ongelijkheid tussen consumenten weggewerkt en betaald iedereen nu een eerlijk bedrag voor het netgebruik. De zogenaamde prosumenten betalen nu een forfaittair bedrag afhankelijk van het vermogen van hun zonnepanelen en hun netbeheerder. Dit tarrief wordt aangerekend voor elke netgebruiker die producten bezit met een geïnstalleerd vermogen van maximaal 10 kVA. Antwoorden op veelgestelde vragen en een overzicht van de verschillende tarrieven vind je hier.

Is het nu nog rendabel om zonnepanelen te installeren?

Uiteraard is het nog steeds rendabel om zonnepanelen te installeren. Elke kWh die je zelf produceert moet je uiteindelijk niet kopen. Bovendien is de prijs van zonnepanelen in de laatste 5 jaar serieus gedaald. De rendabiliteit van je installatie hangt echter wel af van verschillende factoren (aankoopprijs, orientatie,  verbruik, …). Overleg dus goed met je installateur en netbeheerder voor je hieraan begint.

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen of heb je vragen over je energieverbruik en hoe je hierop kunt besparen? Mijn EPB helpt je graag verder met vrijblijvend advies op maat.

 

Foto: http://www.overstappenopenergieleverancier.nl/

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be