fbpx

Is een rookmelder nu reeds verplicht?

Apr 2017

Is een rookmelder nu reeds verplicht?

Rookmelders worden tegen 2020 verplicht in alle Vlaamse woningen. Een groot onderzoek wees namelijk uit dat er momenteel nog geen 50% van de woningen beschikt over minstens één rookmelder en hiermee bengelen we helemaal onderaan de Europese lijst. In het parlement is dan ook meteen een decreetvoorstel goedgekeurd die hier verandering moet inbrengen.

Is een rookmelder verplicht?

 

Verplichting rookmelder nu al in voege

Voor wie renoveert of een nieuwbouwwoning plaatst is deze regel al van toepassing. Ook woningen die verhuurd worden of die aangekocht worden via een sociale lening moeten reeds over de rookmelders beschikken.

 

Niet enkel in België

De verplichting om woningen te voorzien met rookmelders kent niet enkel bij ons maar ook in het buitenland een sterke opmars. Er vallen dan ook jaarlijks heel wat doden door woningbranden en een rookmelder zou in veel gevallen slachtoffers kunnen voorkomen.

 

Hoeveel kost een rookmelder?

Volgens bepaalde politici is het belangrijk een goede sensibiliseringscampagne te voeren om de burgers bewust te maken van de gevaren. Vooral ’s nachts is het gevaar reëel omdat men door de rookvergiftiging gewoon niet meer wakker wordt en op die manier komt te overlijden of zwaargewond raakt. Zo is het een feit dat men slechts voor een euro per jaar zijn eigen veiligheid en die van elk gezinslid fors kan verhogen. Voor de kostprijs moet men het volgens hen dus zeker niet laten.

 

Welk type rookmelder moet ik plaatsen?

Momenteel zijn er geen specifieke verplichtingen betreffende de soort rookmelders die men moet installeren. Op de markt zijn er tientallen modellen, gaande van een gewoon alarm tot toestellen met een optisch licht dat bij felle rook zorgt voor een weg naar de voordeur, achterdeur of nooduitgang. Of dit zo blijft is natuurlijk een grote vraag maar volgens velen zal de verplichting van rookmelders zorgen voor een daling van het aantal overlijdens ten gevolge van een brand en dit slechts met een minimale investering.

Hebt u nog vragen over de veiligheid in uw woning? Neem zeker contact op met het ervaren team van MijnEPB. Zij verzorgen naast de EPB verslaggeving ook de veiligheidscoördinatie.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be