fbpx

Subsidies voor zonnepanelen

May 2016

Subsidies voor zonnepanelen

De Vlaamse regering heeft beslist om vanaf juni 2015 geen groenestroomcertificaten meer toe te kennen aan PV-installaties die minder produceren dan 10 kW. Door de daling van de kostprijs van pv-panelen en de stijging van de elektriciteitstarieven, is er geen nood meer aan subsidies. We kunnen ons hierdoor de vraag gaan stellen of zonnepanelen nog interessant zijn en of er een mogelijkheid is om de extra kosten deels of volledig te omzeilen.

 

Zonnepanelen nog interessant?

Of zonnepanelen interessant zijn hangt grotendeels af van de kost van de netvergoeding. In de meeste gemeenten blijven zonnepanelen interessant en zijn voor particulieren vanaf 2015 de goedkoopste keuze voor hernieuwbare energie die verplicht wordt via de EPB-verslaggeving. Met een PV-installatie investeert u in een langdurige productie van groene stroom, het komt er op neer dat u vooraf een grote hoeveelheid groene stroom inkoopt voor een periode van ongeveer 25 jaar aan een zeer voordelige, vaste prijs.

 

Terugdraaiende meter

Systemen met een vermogen van maximum 10 kW mogen op een terugdraaiende teller worden aangesloten. Hierbij wordt de geproduceerde energie die niet direct verbruikt wordt terug in het openbaar net geplaatst, met een opbrengst gelijk aan het geldend dagtarief per kWh.

 

Netvergoeding

Het verschil tussen de goedkoopste en duurste netbeheerder bedraagt meer dan 20%, dit alleen al is een gigantisch verschil in het berekenen van de terugverdientijd. Een PV-installatie van 5000 Wp betekent een extra jaarlijkse kost van 565.15€. Vaak wordt echter een zwaardere omvormer voorzien dan de geplaatste panelen. Indien het vermogen van de omvormer bvb 7000 Wp bedraagt, dan stijgt deze jaarlijkse kost tot 791.21€. Deze kost komt overeen met ongeveer 50% van de marktprijs! Dit betekent dat je met zonnepanelen evenveel of meer zal betalen dan wanneer je geen zonnepanelen hebt waardoor je de installatie niet kan terugverdienen.

kosten netvergoeding

Oorzaak hoge netvergoeding

Wanneer je de aankoopprijs van de installatie spreidt over 15 jaar, dan kom je op een productieprijs van 0.1€ per kWh voor de elektriciteit. De prijs afgenomen bij de grote producenten bedraagt 0.22€ per kWh. De producenten dreigen dus klanten te verliezen. Andere oorzaken zijn:

  • Het aankopen van “schone lucht” vanwege het niet halen van de emissienormen.
  • Historische “verliezen” ten gevolge van de groenestroomcertificaten.
  • De netbeheerders mogen hun tarieven jaarlijks aanpassen en doorrekenen naar de klanten. Ze zijn dus niet gemotiveerd om efficiënter te werken.

Andere gevolgen zijn ook de extra kosten die de overheid oplegt. Op de elektriciteitsfactuur kon je volgende extra kosten zien:

  • Netvergoeding
  • Stijging van de BTW van 6% naar 21%
  • Turteltaks van 100€ (wegens de groenestroomcertificaten)

Autonome zonnepanelen

Indien de elektriciteit nog duurder wordt of wanneer de opslag van batterijen goedkoper wordt, dan kunnen autonome zonnepanelen de oplossing bieden. Overdag produceer je elektriciteit aan 0.1€ per kWh. Indien we dit kunnen opslaan aan een prijs verspreid over de levensduur van de batterij die lager is dan de kosten van de elektriciteitsproducenten, dan is dit opeens een zeer interessante nieuwe piste. Op deze manier wordt ook het verlies dat gepaard gaat met de slimme meters omzeild.

 

Afbeelding: butlerrural

Afbeelding: zonnepaneelsubsidies

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be