Mar 2018
Steeds meer worden woningen voorzien van zonnepanelen voor de productie van duurzame energie. De opslag van dergelijke energie wordt steeds belangrijker zodat deze later ingezet kan worden tijdens dalmomenten of eventuele black-outs van het elektriciteitsnet. Hierbij vormt de thuisbatterij een zeer rendabel en efficiënt opslagsysteem. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat en hoe je hiermee kunt besparen? Lees dan verder in dit artikel.
Met een thuisbatterij kun je je geproduceerde zonne-energie opslaan, in plaats van deze terug te geven aan het net. De zonne-energie die je dus niet verbruikt wordt opgeslagen in de batterij. Deze opgeslagen energie kan vervolgens op een ander moment terug worden gebruikt, bijvoorbeeld bij weinig zon, op piekmomenten of ‘s nachts. Op deze manier kun je de hele dag gebruik maken van ecologische zonnestroom die overdag gewonnen wordt en gaat er niks verloren. Verder kan je met dergelijke batterij ook goedkopere energie van het elektriciteitsnet tijdens daluren opslaan, om later te gebruiken. Zelfs zonder zonnepanelen kun je dus besparen met een thuisbatterij.
Hoewel bepaalde producenten wel eens volledige onafhankelijkheid durven beloven is dit in realiteit nog niet het geval. Met een combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij kun je tot 75% onafhankelijk worden van het net. Ter vergelijking, dit is slechts 30% wanneer je enkel zonnepanelen bezit.
Momenteel is het grootste nadeel van dit systeem de kostprijs. Voor een thuisbatterij betaal je gemiddeld tussen de 5000 en 10000 euro, afhankelijk van het merk, type en capaciteit. Hoewel dit systeem een serieuze boost geeft aan de rendabiliteit van uw zonnepanelen, is de terugverdientijd nog vrij lang (20 jaar). Een bijkomend nadeel is dat deze batterij vrij veel plaats inneemt.
Op dit moment is een goed gedimensioneerde thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen toch al een rendabele investering. Naast de hoge rendabiliteit van uw zonne-energie vormt het ook een ideaal back-up middel tijdens stroompannes. Heb je interesse in de opslag van duurzame energie of heb je vragen omtrent uw eigen energieverbruik? Surf dan naar www.mijnepb.be voor meer informtatie.
Foto: https://www.duurzaamnieuws.nl/zin-en-onzin-van-de-huis-accu/