fbpx

Hoe wordt het totaalbedrag van mijn energiefactuur bepaald?

Oct 2019

De meesten onder ons krijgen maandelijks een energiefactuur voorgeschoteld die het verbruik van elektriciteit en gas aanrekent. Naast het werkelijk verbruik van elektriciteit en gas zijn er nog 3 andere factoren die het totaalbedrag van de factuur bepalen. In hoeverre de verschillende factoren doorwegen hangt bovendien ook af van het gewest.

Opsplitsing tussen gas en elektriciteit

In Vlaanderen berekenen energieleverenciers het bedrag voor gas en elektriciteit apart. Vier verschillende factoren dragen uiteindelijk bij aan de factuur voor elektriciteit. Deze factoren zijn: de elektriciteitskosten zelf (25% van de totale factuur), belastingen en BTW (19%), de netwerkkosten (47%) en een groenestroombijdrage (8%). Alle leveranciers moeten deze groenestroombijdrage verplicht aanrekenen. Op die manier steunen we de ontwikkeling van groene en duurzame energie. De kostenberekening van het gasverbruik hangt af van 3 elementen: kosten van gas en transportnetwerk (54%), belastingen en BTW (20%) en distributiekosten (26%).

Hoeveel moet je nu betalen?

Het totale bedrag van een energiefactuur hangt dus af van verschillende zaken, bijvoorbeeld:

  • Het energieverbruik: verbruik x tarief volgens je energiecontract
  • De netwerkkosten, zoals transport van energie (overgedragen aan Elia voor elektriciteit en Fluxys voor gas), energiedistributie tot bij u thuis en netwerkonderhoud
  • De groenestroombijdrage
  • Belastingen (21% op de energieprijs + federale en gewestelijke bijdragen)

De energieleverancier int het vervolgens volledige bedrag, die op zijn beurt de belastingen doorstort naar de overheid. Om onaangename verrassingen te vermijden kun je de factuur  ook betalen aan de hand van 12 voorschotfacturen. Het bedrag van deze voorschotfacturen hangt af van het gemiddeld energieverbruik in uw woning.

Uiteindelijk bestaan er veel manieren om drastisch te besparen op uw energieverbruik. Daarover kun je meer informatie vinden op onze website. Verder kan je ons ook contacteren voor EPB, VC en ventilatieverslaggeving in uw renovatie of bouwproject. Neem gerust contact op met ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

 

Afbeelding: https://easternloans.com/blog/save-energy-money/

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be