fbpx

Wat is een gaswarmtepomp?

Dec 2016

Wat is een gaswarmtepomp?

Een gaswarmtepomp werkt niet op elektriciteit, maar op gas. Er wordt een opsplitsing gemaakt in twee soorten warmtepompen. De eerste soort zijn gaswarmtepompen met compressie die aangedreven worden door een gasmotor. De tweede soort zijn warmtepompen (WP) met absorptie door middel van een zogenaamd absorptieproces met combinatie van een brander en generator.

 

gaswarmtepomp bij koeling mijnepb

Optimalisatie

Vaak wordt naar een gaswarmtepomp verwezen naar een GHP, dit staat voor “Gas Heat Pump”. Bovenop het gebruik van lucht als hernieuwbare energiebron, de warmterecuperatie uit de motor en de rookgassen, laat vooral de gasgedreven motor toe het elektrisch aansluitvermogen te verlagen met 90% in vergelijking met een elektrische warmtepomp (EHP).

 

Hoge temperatuur

Het voordeel van een gaswarmtepomp is zijn temperatuurbereik. Deze kan ingezet worden voor hoge temperatuursystemen (70°C tot 90°C). Een elektrische warmtepomp is vooral nuttig voor een systeem op lage temperatuur zoals vloerverwarming. Je kan dus ook makkelijk en met een compactere installatie voldoen aan de vraag voor sanitair warm water.
gaswarmtepomp bij koeling mijnepb

Koelen en verwarmen

Een ander voordeel van een gaswarmtepomp is dat deze zowel kan koelen en verwarmen, en dat tegelijkertijd. Bovendien bieden warmtepompen aanzienlijke milieuvoordelen, zoals bijvoorbeeld een reductie van de CO2 en NOx uitstoot. Hierdoor kunnen ze, mits een correcte dimensionering, ook een financieel voordeel bieden door hun hoge opwekkingsrendement.

 

Geen lager rendement bij lage buitentemperatuur

Een gaswarmtepomp is veel minder afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij een lage buitentemperatuur is er binnen meer nood aan verwarming. Net bij deze lagebuitentemperaturen verliest een elektrische lucht-water warmtepomp zijn hoge rendement. Bij gaswarmtepompen behoud je een goed rendement, zelfs bij buitentemperaturen van -10°C.

 

Ook bij renovatie

Niet enkel bij nieuwbouw, maar ook in een renovatie kan de gaswarmtepomp makkelijk worden geïntegreerd. Men is namelijk niet meer afhankelijk van een afgiftesysteem op lage temperatuur. Hierdoor kan een woning die verwarmd wordt met radiatoren makkelijk worden aangesloten op dit type WP.

 

Hoger rendement

Niet enkel ten opzichte van een lucht-water warmtepomp is er een voordeel. Het berekende voordeel ten opzichte van een gaswandketel is er ook. Doordat een gaswarmtepomp ook warmte haalt uit de buitenlucht kan een rendement van 150 à 160% worden behaald. Je haalt er dus meer energie uit dan dat er moet worden ingestoken.

 

Dimensionering cruciaal

Zoals bij elke warmtepomp is de dimensionering van de warmtepomp doorslaggevend voor het rendement. MijnEPB is dan ook gespecialiseerd in het dimensioneren van warmtepompen zodat een optimale WP kan worden geïntegreerd in de plannen. Neem zeker vrijblijvend contact op voor meer info.

Meer weten?

 

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be