fbpx

Wat is een warmtenet?

Dec 2022

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een systeem dat gebruikmaakt van geothermische energie, afvalwarmte of andere bronnen van duurzame energie om gebouwen te verwarmen. In tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen, die gebaseerd zijn op individuele verwarmingsketels, maakt een warmtenet gebruik van centrale verwarmingsinstallaties die warmte leveren aan meerdere gebouwen via een netwerk van buizen. Dit maakt het mogelijk om warmte efficiënter te transporteren en te gebruiken en om te profiteren van de schaalvoordelen van gezamenlijke verwarming.

Wat is een warmtenet

 

Warmtenet in Gent

In Gent is een warmtenet al enige tijd in gebruik en het netwerk wordt steeds verder uitgebreid. Het warmtenet in Gent maakt gebruik van afvalwarmte van industriële bedrijven en andere bronnen om meer dan 10.000 woningen en gebouwen te verwarmen. Dit heeft geresulteerd in een significante reductie van de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen en heeft bijgedragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van Gent van conventionele energiebronnen.

 

Toekomst voor warmtenetten?

Op basis van de huidige ontwikkelingen en de groeiende vraag naar duurzame energie, lijkt het erop dat een warmtenet in Gent een grote toekomst heeft. De stad is al ver gevorderd met het uitbouwen van het netwerk en er zijn plannen om het warmtenet verder te verbinden met andere stadsdelen en om nieuwe bron.

 

Ervaring met warmtenetten?

Ons deskundig en professioneel team heeft veel ervaring met appartementen en woongebouwen die aangesloten moeten worden op warmtenetten, evenals met het ontwerpen en bepalen van de prestaties van warmtenetten op grote sites die meerdere gebouwen bedienen.

Bij MijnEPB staan we bekend om onze professionele aanpak en onze precieze berekeningen. Wij werken altijd volgens de laatste wet- en regelgeving en garanderen dat een voorstudie aangeleverd wordt waarin onze klanten voldoen aan alle eisen die gesteld worden binnen de EPB-verslaggeving.

Ons team staat altijd klaar om onze klanten te helpen met het berekenen van de prestaties van hun warmtenetten en om te adviseren bij het bepalen van de beste oplossingen specifiek voor hun project. Wij bieden ook opleidingen en workshops aan om onze klanten te helpen bij het begrijpen van de complexe regelgeving en de vereisten voor EPB-verslaggeving.

Als u op zoek bent naar een professioneel bedrijf die u kan helpen bij het uitrekenen van warmtenetten voor EPB-verslaggeving, neem dan gerust contact op met ons. Wij staan klaar om u te helpen en om u te voorzien van de beste oplossingen voor uw specifieke situatie.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be