fbpx

Maak je woning hittegolfbestendig: tips voor een koel huis

May 2023

Is jouw woning bestand tegen de volgende hittegolf? Enkele tips:

De zomers worden steeds warmer en het aantal hittegolven nemen toe. Om je woning aangenaam koel te houden tijdens deze warme periodes, is het essentieel om rekening te houden met verschillende aspecten bij de bouw of renovatie van je huis. In dit artikel bespreken we hoe je een woning bestand maakt tegen oververhitting door middel van onder andere het gebruik van zwaardere bouwmaterialen, ventilatiesystemen, nachtkoeling, bypass, beschaduwing en 4-seizoensglas.

Oververhitting woning voorkomen MijnEPB

 

Zwaar vs. licht gebouw: de invloed van bouwmaterialen op oververhitting

Een zwaar gebouw, zoals een woning opgetrokken uit beton of baksteen, is beter bestand tegen oververhitting dan een licht gebouw zoals een houtskeletwoning. Dit komt doordat zware materialen langzamer opwarmen en beter in staat zijn om warmte op te slaan. Hierdoor blijft de temperatuur in de woning langer stabiel en aangenaam, ook tijdens een hittegolf.

 

Ventilatiesystemen: minder ongecontroleerde warmtestromen

Een goed afgesteld ventilatiesysteem zorgt voor een constante toevoer van frisse lucht en vermindert ongecontroleerde warmtestromen in huis. Zowel bij een ventilatiesysteem C als D kan er nachtkoeling voorzien worden om de woning af te koelen tijdens de warme zomermaanden.

 

Nachtkoeling: profiteer van koele nachtlucht

Nachtkoeling werkt door ‘s nachts koele buitenlucht door de woning te laten stromen, waardoor de temperatuur in huis daalt. Dit kan bijvoorbeeld door ramen en deuren open te zetten, of door middel van een geautomatiseerd ventilatiesysteem. Het ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de koele nachtlucht op een gecontroleerde manier door de woning wordt verspreid, zonder dat er tocht ontstaat.

 

Bypass: minder opwarming van de ventilatielucht

Een bypass is een functie in een ventilatiesysteem die ervoor zorgt dat de ventilatielucht in de zomer niet eerst door de warmtewisselaar gaat, maar rechtstreeks van buiten naar binnen wordt gebracht. Hierdoor wordt de lucht minder opgewarmd en blijft de temperatuur in huis aangenamer.

 

Beschaduwing: houd de zon buitenshuis

Beschaduwing is een belangrijk aspect om oververhitting tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een luifel, of door de glasoppervlaktes verzonken in de gevel te voorzien. Screens zijn ook een optie, maar kunnen prijzig zijn. Beschaduwing voorkomt dat de zonnestralen rechtstreeks op de ramen schijnen, waardoor de temperatuur in huis minder snel stijgt.

 

4-seizoensglas: optimaliseer het gebruik van zonnestraling

Tot slot kan er ook gekozen worden voor 4-seizoensglas. Dit type glas zorgt ervoor dat je in de winter optimaal gebruik maakt van de zonnestraling, terwijl een groot deel van de infraroodstraling van de zon in de zomer wordt gereflecteerd. Hierdoor blijft de temperatuur in huis aangenamer, zonder dat je concessies hoeft te doen op het gebied van natuurlijke lichtinval.

 

Architecturale wijzigingen: Wat kan de architect doen?

Er zijn nog tal van andere voorbeelden die een invloed hebben op de oververhitting. Het is aan de architect om vanaf het ontwerp rekening te houden met deze zaken. Dit gaat onder andere over:

  • Rekening houden met de oriëntatie van de woning
  • Verkleinen van de raamoppervlaktes die op het zuiden gericht zijn
  • Deels ondergronds gaan bouwen
  • Passieve koeling gaan voorzien door middel van een bodem-water warmtepomp

Oververhitting houtskelet woning aanpakken MijnEPB

 

Conclusie

Om een woning goed bestand te maken tegen oververhitting tijdens hittegolven, zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Door bewust te kiezen voor zwaardere bouwmaterialen, een goed afgesteld ventilatiesysteem, nachtkoeling, bypass, beschaduwing en 4-seizoensglas, zorg je ervoor dat je huis koel en comfortabel blijft, ook tijdens de warmste zomerdagen. Als EPB-verslaggever gaan wij net deze combinatie gaan optimaliseren.

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be